√Āltal√°nos SzerzŇĎd√©si Felt√©telek (√ĀSZF)

Tak√°cs Lola egy√©ni v√°llalkoz√≥ √°ltal a term√©k√©rt√©kes√≠t√©se k√∂r√©ben alkalmazott √°ltal√°nos szerzŇĎd√©si felt√©telek

Hat√°lyos ettŇĎl a napt√≥l: 2021-09-30

Preambulum

√údv√∂z√∂lj√ľk honlapunkon! K√∂sz√∂nj√ľk, hogy v√°s√°rl√°sa sor√°n minket tisztel meg bizalm√°val!

Jelen blankettaszerzŇĎd√©sben foglaltak hat√°rozz√°k meg Tak√°cs Lola egy√©ni v√°llalkoz√≥ kiz√°r√≥lagos tulajdon√°ban √°ll√≥ √©s √°ltala mŇĪk√∂dtetett www.millarosa.hu n√©v alatti honlap √©s online √°ruh√°z (tov√°bbiakban: webshop) felhaszn√°l√°s√°nak felt√©teleit, tov√°bb√° a webshopban Tak√°cs Lola egy√©ni v√°llalkoz√≥ √°ltal elŇĎ√°ll√≠tott √©s Magyarorsz√°g ter√ľlet√©n forgalmazott menyasszonyi haj√©kszerek √©s f√ľlbeval√≥kat tŇĎle egyszeri alkalommal vagy visszat√©rŇĎen megv√°s√°rl√≥ (jog)alany k√∂z√∂tt l√©trej√∂vŇĎ ad√°sv√©teli jogviszony √°ltal√°nos szerzŇĎd√©si felt√©teleit rendezi.

Az √ĀSZF 2021. szeptember 30. napj√°t√≥l hat√°rozatlan idŇĎtartamra l√©p hat√°lyba, √©s a szerzŇĎdŇĎ felek r√©sz√©rŇĎl a hat√°lybal√©p√©s napj√°n, tov√°bb√° az azt k√∂vetŇĎen megk√∂t√∂tt ad√°sv√©teli jog√ľgyletekre alkalmazhat√≥.

Amennyiben a jelen √°ltal√°nos szerzŇĎd√©si felt√©telekkel, a honlap haszn√°lat√°val, az egyes term√©kekkel, a v√°s√°rl√°s menet√©vel kapcsolatban k√©rd√©se mer√ľlt fel, vagy amennyiben egyedi ig√©ny√©t szeretn√© vel√ľnk megbesz√©lni, √ļgy k√©rj√ľk, vegye fel munkat√°rsunkkal a kapcsolatot a megadott el√©rhetŇĎs√©geken!

Impresszum: a Szolgáltató (Eladó, Vállalkozás) adatai

Név: Takács Lola egyéni vállalkozó

Székhely: 1095 Budapest, Gát u. 9-11.

Levelezési cím: 1095 Budapest, Gát u. 9-11.

Nyilv√°ntart√°sba vevŇĎ hat√≥s√°g: Bel√ľgyminiszt√©rium, Nyilv√°ntart√°sok vezet√©s√©√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r okm√°nyfel√ľgyeleti fŇĎoszt√°ly Budapest

Nyilv√°ntart√°si sz√°m: 51559234

Adószám: 68308102143

K√©pviselŇĎ: Tak√°cs Lola

Telefonsz√°m: +36 30 306 5236

E-mail: millarosa.bridal@gmail.com

Honlap: www.millarosa.hu

Banksz√°mlasz√°m: 11600006-00000000-79782162

II. Tárhelyszolgáltató adatai

Név: Sybell Informatikai Kft.

Székhely: 1158 Budapest, Késmárk utca 7/B II.em./206.

El√©rhetŇĎs√©g: : +36 1 707 6726, info@sybell.hu

Weboldal: www.sybell.hu

√ČrtelmezŇĎ Rendelkez√©sek

Felek: Elad√≥ √©s VevŇĎ egy√ľttesen.

Fogyaszt√≥: A szakm√°ja, √∂n√°ll√≥ foglalkoz√°sa vagy √ľzleti tev√©kenys√©ge k√∂r√©n k√≠v√ľl elj√°r√≥ term√©szetes szem√©ly.

Fogyaszt√≥i szerzŇĎd√©s: Olyan szerzŇĎd√©s, melynek egyik alanya fogyaszt√≥nak minŇĎs√ľl.

Honlap: A jelen weboldal, amely a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©s√©re szolg√°l.

SzerzŇĎd√©s: Elad√≥ √©s VevŇĎ k√∂z√∂tt a Honlap √©s elektronikus levelez√©s ig√©nybev√©tel√©vel l√©trej√∂vŇĎ ad√°sv√©teli szerzŇĎd√©s.

T√°voll√©vŇĎk k√∂z√∂tti kommunik√°ci√≥t lehetŇĎv√© t√©vŇĎ eszk√∂z: Olyan eszk√∂z, amely alkalmas a felek t√°voll√©t√©ben ‚Äď szerzŇĎd√©s megk√∂t√©se √©rdek√©ben ‚Äď szerzŇĎd√©si nyilatkozat megt√©tel√©re. Ilyen eszk√∂z k√ľl√∂n√∂sen a c√≠mzett vagy a c√≠mz√©s n√©lk√ľli nyomtatv√°ny, a szabv√°nylev√©l, a sajt√≥term√©kben k√∂zz√©tett hirdet√©s megrendelŇĎlappal, a katal√≥gus, a telefon, a telefax √©s az internetes hozz√°f√©r√©st biztos√≠t√≥ eszk√∂z.

T√°voll√©vŇĎk k√∂z√∂tt k√∂t√∂tt szerzŇĎd√©s: Olyan fogyaszt√≥i szerzŇĎd√©s, amelyet a szerzŇĎd√©s szerinti term√©k vagy szolg√°ltat√°s ny√ļjt√°s√°ra szervezett t√°v√©rt√©kes√≠t√©si rendszer keret√©ben a felek egyidejŇĪ fizikai jelenl√©te n√©lk√ľl √ļgy k√∂tnek meg, hogy a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©se √©rdek√©ben a szerzŇĎdŇĎ felek kiz√°r√≥lag t√°voll√©vŇĎk k√∂z√∂tti kommunik√°ci√≥t lehetŇĎv√© t√©vŇĎ eszk√∂zt alkalmaznak.

Term√©k: A Honlap k√≠n√°lat√°ban szereplŇĎ, a Honlapon √©rt√©kes√≠t√©sre sz√°nt minden birtokba vehetŇĎ forgalomk√©pes ing√≥ dolog, mely a SzerzŇĎd√©s t√°rgy√°t k√©pezi.

V√°llalkoz√°s: A szakm√°ja, √∂n√°ll√≥ foglalkoz√°sa vagy √ľzleti tev√©kenys√©ge k√∂r√©ben elj√°r√≥ szem√©ly.

VevŇĎ (√Ėn): A Honlapon kereszt√ľl v√©teli aj√°nlatot tevŇĎ szerzŇĎd√©st k√∂tŇĎ szem√©ly.

J√≥t√°ll√°s: A fogyaszt√≥ √©s a v√°llalkoz√°s k√∂z√∂tt k√∂t√∂tt szerzŇĎd√©sek eset√©n (a tov√°bbiakban: fogyaszt√≥i szerzŇĎd√©s) a 2013. √©vi V. t√∂rv√©ny a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyvrŇĎl szerinti,

a szerzŇĎd√©s teljes√≠t√©s√©√©rt v√°llalt j√≥t√°ll√°s, amelyet a v√°llalkoz√°s a szerzŇĎd√©s megfelelŇĎ teljes√≠t√©s√©√©rt a jogszab√°lyi k√∂telezetts√©g√©n t√ļlmenŇĎen vagy annak hi√°ny√°ban √∂nk√©nt v√°llal, valamint

a jogszab√°lyon alapul√≥ k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°s.

A szerzŇĎd√©s t√°rgya

A szerzŇĎd√©s t√°rgya a www.millarosa.hu honlapon tal√°lhat√≥ valamennyi term√©k ad√°sv√©tele. A term√©kek tulajdons√°gait, jellemzŇĎit a honlapon, a term√©kekhez tartoz√≥ le√≠r√°sban ismerheti meg. A jelen √ĀSZF hat√°lya kiterjed a Magyarorsz√°g √©s k√ľlf√∂ld ter√ľlet√©n ny√ļjtott minden olyan elektronikus kereskedelmi szolg√°ltat√°sra, amely a www.millarosa.hu honlapon tal√°lhat√≥ online fel√ľleten kereszt√ľl t√∂rt√©nik.

Az elad√≥ minden Millarosa term√©k eset√©ben √©s azzal kapcsolatosan felmer√ľlŇĎ valamennyi kifog√°s √©s reklam√°ci√≥t kiz√°r√≥lag Tak√°cs Lola egy√©ni v√°llalkoz√≥val, mint elad√≥val szemben √©rv√©nyes√≠thetŇĎ.

A SzerzŇĎd√©sre a magyar jog elŇĎ√≠r√°sai az ir√°nyad√≥ak, √©s k√ľl√∂n√∂sen az al√°bbi jogszab√°lyok vonatkoznak:

‚ÄĘ 1997. √©vi CLV. t√∂rv√©ny a fogyaszt√≥v√©delemrŇĎl
‚ÄĘ 2001. √©vi CVIII. t√∂rv√©ny az elektronikus kereskedelmi szolg√°ltat√°sok, valamint az inform√°ci√≥s t√°rsadalommal √∂sszef√ľggŇĎ szolg√°ltat√°sok egyes k√©rd√©seirŇĎl
‚ÄĘ 2013. √©vi V. t√∂rv√©ny a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyvrŇĎl
‚ÄĘ 151/2003. (IX.22.) korm√°nyrendelet a tart√≥s fogyaszt√°si cikkekre vonatkoz√≥ k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°sr√≥l
‚ÄĘ 45/2014. (II.26.) korm√°nyrendelet a fogyaszt√≥ √©s a v√°llalkoz√°s k√∂z√∂tti szerzŇĎd√©sek r√©szletes szab√°lyair√≥l
‚ÄĘ 19/2014. (IV.29.) NGM rendelet a fogyaszt√≥ √©s v√°llalkoz√°s k√∂z√∂tti szerzŇĎd√©s keret√©ben eladott dolgokra vonatkoz√≥ szavatoss√°gi √©s j√≥t√°ll√°si ig√©nyek int√©z√©s√©nek elj√°r√°si szab√°lyair√≥l
‚ÄĘ 1999. √©vi LXXVI. t√∂rv√©ny a szerzŇĎi jogr√≥l
‚ÄĘ 2011. √©vi CXX. t√∂rv√©ny az inform√°ci√≥s √∂nrendelkez√©si jogr√≥l √©s az inform√°ci√≥szabads√°gr√≥l
‚ÄĘ 1999. √©vi LXXVI. t√∂rv√©ny [ Szjt. ] a szerzŇĎi jogr√≥l
‚ÄĘ AZ EUR√ďPAI PARLAMENT √ČS A TAN√ĀCS (EU) 2018/302 RENDELETE (2018. febru√°r 28.) a belsŇĎ piacon bel√ľl a vevŇĎ √°llampolg√°rs√°ga, lak√≥helye vagy leteleped√©si helye alapj√°n t√∂rt√©nŇĎ indokolatlan ter√ľleti alap√ļ tartalomkorl√°toz√°ssal √©s a megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s egy√©b form√°ival szembeni fell√©p√©srŇĎl, valamint a 2006/2004/EK √©s az (EU) 2017/2394 rendelet, tov√°bb√° a 2009/22/EK ir√°nyelv m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l
‚ÄĘ AZ EUR√ďPAI PARLAMENT √ČS A TAN√ĀCS (EU) 2016/679 RENDELETE (2016. √°prilis 27.) a term√©szetes szem√©lyeknek a szem√©lyes adatok kezel√©se tekintet√©ben t√∂rt√©nŇĎ v√©delm√©rŇĎl √©s az ilyen adatok szabad √°raml√°s√°r√≥l, valamint a 95/46/EK rendelet hat√°lyon k√≠v√ľl helyez√©s√©rŇĎl (√°ltal√°nos adatv√©delmi rendelet)

Az √ĀSZF hat√°lya, elfogad√°sa

A Felek k√∂z√∂tt l√©trej√∂vŇĎ szerzŇĎd√©s tartalm√°t ‚Äď a vonatkoz√≥ k√∂telezŇĎ √©rv√©nyŇĪ jogszab√°lyok rendelkez√©sei mellett ‚Äď a jelen √Āltal√°nos SzerzŇĎd√©si Felt√©telek (a tov√°bbiakban: √ĀSZF) hat√°rozz√°k meg. Ennek megfelelŇĎen tartalmazza a jelen √ĀSZF az √Ėnt √©s engem illetŇĎ jogokat √©s k√∂telezetts√©geket, a szerzŇĎd√©s l√©trej√∂tt√©nek felt√©teleit, a teljes√≠t√©si hat√°ridŇĎket, a sz√°ll√≠t√°si √©s fizet√©si felt√©teleket, a felelŇĎss√©gi szab√°lyokat, valamint az el√°ll√°si jog gyakorl√°s√°nak felt√©teleit.

A Honlap haszn√°lat√°hoz sz√ľks√©ges azon technikai t√°j√©koztat√°st, melyet jelen √ĀSZF nem tartalmaz, a Honlapon el√©rhetŇĎ egy√©b t√°j√©koztat√°sok ny√ļjtj√°k.

√Ėn a megrendel√©se v√©gleges√≠t√©se elŇĎtt k√∂teles megismerni a jelen √ĀSZF rendelkez√©seit.

A szerzŇĎd√©s nyelve, a szerzŇĎd√©s form√°ja

A jelen √ĀSZF hat√°lya al√° tartoz√≥ szerzŇĎd√©sek nyelve a magyar nyelv. A megrendel√©s lead√°sa nem minŇĎs√ľl szerzŇĎd√©snek, ez egy aj√°nlatt√©tel a felhaszn√°l√≥ r√©sz√©rŇĎl az adott term√©k megv√°s√°rl√°s√°ra. A visszaigazol√°s elk√ľld√©s√©vel a megrendel√©s √≠r√°sba foglalt szerzŇĎd√©snek minŇĎs√ľl. Az elad√≥ a visszaigazolt szerzŇĎd√©seket iktatja, azok √≠r√°sba foglalt szerzŇĎd√©snek minŇĎs√ľlnek, melynek megŇĎrz√©s√©rŇĎl az elad√≥ 5 √©vig k√∂teles gondoskodni.

Az elektronikus szerzŇĎd√©sk√∂t√©s l√©p√©sei

A honlapon a v√°s√°rl√°s nem regisztr√°ci√≥hoz k√∂t√∂tt, azonban a v√°s√°rl√≥ a j√∂vŇĎbeli v√°s√°rl√°st megk√∂nny√≠tve regisztr√°lhat az oldalon. A regisztr√°ci√≥ sor√°n, a ‚Äěregisztr√°ci√≥‚ÄĚ men√ľpontban tal√°lhat√≥ adatlapot kell kit√∂lteni, egy val√≥s e-mail c√≠m √©s jelsz√≥ megad√°s√°val, valamint a megrendel√©s teljes√≠t√©s√©hez sz√ľks√©ges egy√©b adatok (vezet√©kn√©v, keresztn√©v, c√©gn√©v (nem k√∂telezŇĎ), ad√≥sz√°m (nem k√∂telezŇĎ), email c√≠m, telefonsz√°m, sz√°ml√°z√°si/sz√°ll√≠t√°si c√≠m – orsz√°g, ir√°ny√≠t√≥sz√°m, v√°ros, utca, h√°zsz√°m-) kit√∂lt√©s√©vel. A t√©vesen vagy pontatlanul megadott adatokra visszavezethetŇĎ sz√°ll√≠t√°si k√©sedelem√©rt, illetve egy√©b probl√©m√°√©rt, hib√°√©rt az elad√≥t semminemŇĪ felelŇĎss√©g nem terheli. Nem terheli felelŇĎss√©g az elad√≥t elfelejtett jelsz√≥ vagy annak illet√©ktelen harmadik szem√©ly r√©sz√©re t√∂rt√©nŇĎ hozz√°f√©r√©sbŇĎl eredŇĎ k√°rok eset√©n sem. A hib√°san vagy hi√°nyosan r√∂gz√≠tett adatok m√≥dos√≠t√°s√°ra az elad√≥ a honlapon biztos√≠t lehetŇĎs√©get. Folyamatban l√©vŇĎ rendel√©st √©rintŇĎ adatok m√≥dos√≠t√°s√°ra a millarosa.bridal@gmail.com c√≠mre k√ľld√∂tt e-mail √ļtj√°n, a megrendel√©stŇĎl sz√°m√≠tott legfeljebb 48 √≥r√°n bel√ľl van lehetŇĎs√©g.

A honlapon t√∂rt√©nŇĎ v√°s√°rl√°s elektronikus √ļton leadott megrendel√©ssel lehets√©ges, a jelen √ĀSZF-ben meghat√°rozott m√≥don, az al√°bbiak szerint:

A Termék és a Szellemi tulajdonjog kapcsolata

Minden a www.millarosa.hu weboldalon szereplŇĎ term√©k, mint menyasszonyi hajd√≠szek √©s/vagy f√ľlbeval√≥k Tak√°cs Lola egy√©ni v√°llalkoz√≥ tulajdon√°ban √©s a 1999. √©vi LXXVI. t√∂rv√©ny a szerzŇĎi jogr√≥l rendelkez√©seinek v√©delme alatt √°llnak. M√°s nem reproduk√°lhatja, nem t√ľntetheti fel saj√°tjak√©nt, nem m√≥dos√≠thatja vagy k√©sz√≠thet hasonl√≥ munk√°t belŇĎl√ľk. A szerzŇĎi jogi v√©delem az egyes mŇĪveket keletkez√©s√ľktŇĎl kezdve automatikusan megilleti.

A szerzŇĎi jog a mŇĪ szerzŇĎj√©nek vagyoni √©s szem√©lyhez fŇĪzŇĎdŇĎ jogosults√°gokat biztos√≠t. A vagyoni jogosults√°gok r√©v√©n a mŇĪ felhaszn√°l√°s√°ra fŇĎ esetekben csak a szerzŇĎ enged√©ly√©vel ker√ľlhet sor. Felhaszn√°l√°s pl. egy sz√≠ndarab elŇĎad√°sa stb. A felhaszn√°l√°sok√©rt a szerzŇĎt fŇĎ esetben ellenszolg√°ltat√°s, √ļn. jogd√≠j illeti meg.

a szerzŇĎnek a szerzŇĎi jogi v√©delem alapj√°n a mŇĪ eg√©sz√©nek vagy valamely azonos√≠that√≥ r√©sz√©nek anyagi form√°ban √©s nem anyagi form√°ban t√∂rt√©nŇĎ b√°rmilyen felhaszn√°l√°s√°ra √©s minden egyes felhaszn√°l√°s enged√©lyez√©s√©re kiz√°r√≥lagos joga van. Ezek gyakorl√°sa eset√©ben is ugyan√ļgy sz√ľks√©ges a szerzŇĎ enged√©ly√©nek beszerz√©se, mint a t√∂rv√©nyben felsorolt felhaszn√°l√°sokkor.

A szem√©lyhez fŇĪzŇĎdŇĎ jogok az al√°bbiak:
a) a mŇĪ nyilv√°noss√°gra hozatal√°nak joga
b) a szerzŇĎ n√©vfelt√ľntet√©si joga
c) a mŇĪ egys√©g√©nek v√©delme.

A szem√©lyhez fŇĪzŇĎdŇĎ √©s a vagyoni jogokkal kapcsolatos r√©szletes szab√°lyok az 1999. √©vi LXXVI. t√∂rv√©ny a szerzŇĎi jogr√≥l II. √©s III. fejezet√©ben tal√°lhat√≥k.

A www.millarosa.hu-n elad√°sra k√≠n√°lt term√©kek nem minden esetben egyeznek a val√≥di megjelen√©ssel, mert az f√ľgg ak√°r a f√©nyk√©p √©s sz√≠nek tekintet√©ben vevŇĎ √°ltal haszn√°lt webb√∂ng√©szŇĎ √©s monitor be√°ll√≠t√°s√°t√≥l.

E-sz√°ml√°z√°s

V√°llalkoz√°som a 2007. √©vi CXXVII. t√∂rv√©ny 175. ¬ß. szerinti elektromos sz√°ml√°t ‚Äď Billingon kereszt√ľl- alkalmaz. √Ėn a jelen √ĀSZF elfogad√°s√°val belegyez√©s√©t adja az elektronikus sz√°mla alkalmaz√°s√°hoz.

√Ārak

Az √°rak forintban √©rtendŇĎk. Nem z√°rhat√≥ ki annak a lehetŇĎs√©ge, hogy √ľzletpolitikai okb√≥l az Elad√≥ az √°rakat m√≥dos√≠tsa. Az √°rak m√≥dos√≠t√°sa nem terjed ki a m√°r megk√∂t√∂tt szerzŇĎd√©sekre. Amennyiben Elad√≥ az √°rat hib√°san t√ľntette fel, √©s megrendel√©s √©rkezett a term√©kre, de szerzŇĎd√©st m√©g nem k√∂t√∂ttek a felek, √ļgy az √ĀSZF ‚ÄěElj√°r√°s hib√°s √°r‚ÄĚ pontja alapj√°n j√°r el az Elad√≥.

Eljárás hibás ár esetén

Nyilv√°nval√≥an hib√°san felt√ľntetett √°rnak minŇĎs√ľl:

‚ÄĘ 0 Ft-os √°r,
‚ÄĘ kedvezm√©nnyel cs√∂kkentett, de a kedvezm√©nyt t√©vesen felt√ľntetŇĎ √°r (pl.: 1000 Ft-os term√©k eset√©n a 20 %-os kedvezm√©ny felt√ľntet√©se mellett 500 Ft-√©rt k√≠n√°lt term√©k).

Hib√°s √°r felt√ľntet√©se eset√©n Elad√≥ felaj√°nlja a term√©k val√≥s √°ron t√∂rt√©nŇĎ megv√°s√°rl√°s√°nak lehetŇĎs√©g√©t, mely inform√°ci√≥ birtok√°ban a V√°s√°rl√≥ eld√∂ntheti, hogy megrendeli val√≥s √°ron a term√©ket vagy minden h√°tr√°nyos jogk√∂vetkezm√©ny n√©lk√ľl lemondja a megrendel√©st.

Panasz√ľgyint√©z√©s √©s jog√©rv√©nyes√≠t√©si lehetŇĎs√©gek

A fogyaszt√≥ a term√©kkel vagy az Elad√≥ tev√©kenys√©g√©vel kapcsolatos fogyaszt√≥i kifog√°sait az al√°bbi el√©rhetŇĎs√©geken terjesztheti elŇĎ:

Telefon: +36 30 306 5236

Internet cím: www.millarosa.hu

E-mail: millarosa.bridal@gmail.com

A fogyaszt√≥ sz√≥ban vagy √≠r√°sban k√∂z√∂lheti a v√°llalkoz√°ssal a panasz√°t, amely a v√°llalkoz√°snak, illetve a v√°llalkoz√°s √©rdek√©ben vagy jav√°ra elj√°r√≥ szem√©lynek az √°ru fogyaszt√≥k r√©sz√©re t√∂rt√©nŇĎ forgalmaz√°s√°val, illetve √©rt√©kes√≠t√©s√©vel k√∂zvetlen kapcsolatban √°ll√≥ magatart√°s√°ra, tev√©kenys√©g√©re vagy mulaszt√°s√°ra vonatkozik.

A sz√≥beli panaszt a v√°llalkoz√°s k√∂teles azonnal megvizsg√°lni, √©s sz√ľks√©g szerint orvosolni. Ha a fogyaszt√≥ a panasz kezel√©s√©vel nem √©rt egyet, vagy a panasz azonnali kivizsg√°l√°sa nem lehets√©ges, a v√°llalkoz√°s a panaszr√≥l √©s az azzal kapcsolatos √°ll√°spontj√°r√≥l halad√©ktalanul k√∂teles jegyzŇĎk√∂nyvet felvenni, √©s annak egy m√°solati p√©ld√°ny√°t szem√©lyesen k√∂z√∂lt sz√≥beli panasz eset√©n helyben a fogyaszt√≥nak √°tadni. Telefonon vagy egy√©b elektronikus h√≠rk√∂zl√©si szolg√°ltat√°s felhaszn√°l√°s√°val k√∂z√∂lt sz√≥beli panasz eset√©n a fogyaszt√≥nak legk√©sŇĎbb 30 napon bel√ľl – az √≠r√°sbeli panaszra adott v√°laszra vonatkoz√≥ elŇĎ√≠r√°soknak megfelelŇĎen – az √©rdemi v√°lasszal egyidejŇĪleg megk√ľldeni. Egyebekben pedig az √≠r√°sbeli panaszra vonatkoz√≥an az al√°bbiak szerint k√∂teles elj√°rni. Az √≠r√°sbeli panaszt a v√°llalkoz√°s – ha az Eur√≥pai Uni√≥ k√∂zvetlen√ľl alkalmazand√≥ jogi aktusa elt√©rŇĎen nem rendelkezik – a be√©rkez√©s√©t k√∂vetŇĎen harminc napon bel√ľl k√∂teles √≠r√°sban √©rdemben megv√°laszolni √©s int√©zkedni annak k√∂zl√©se ir√°nt. Enn√©l r√∂videbb hat√°ridŇĎt jogszab√°ly, hosszabb hat√°ridŇĎt t√∂rv√©ny √°llap√≠that meg. A panaszt elutas√≠t√≥ √°ll√°spontj√°t a v√°llalkoz√°s indokolni k√∂teles. A telefonon vagy elektronikus h√≠rk√∂zl√©si szolg√°ltat√°s felhaszn√°l√°s√°val k√∂z√∂lt sz√≥beli panaszt a v√°llalkoz√°s k√∂teles egyedi azonos√≠t√≥sz√°mmal ell√°tni.

A panaszr√≥l felvett jegyzŇĎk√∂nyvnek tartalmaznia kell az al√°bbiakat:

a fogyasztó neve, lakcíme,

a panasz elŇĎterjeszt√©s√©nek helye, ideje, m√≥dja,

a fogyasztó panaszának részletes leírása, a fogyasztó által bemutatott iratok, dokumentumok és egyéb bizonyítékok jegyzéke,

a vállalkozás nyilatkozata a fogyasztó panaszával kapcsolatos álláspontjáról, amennyiben a panasz azonnali kivizsgálása lehetséges,

a jegyzŇĎk√∂nyvet felvevŇĎ szem√©ly √©s – telefonon vagy egy√©b elektronikus h√≠rk√∂zl√©si szolg√°ltat√°s felhaszn√°l√°s√°val k√∂z√∂lt sz√≥beli panasz kiv√©tel√©vel – a fogyaszt√≥ al√°√≠r√°sa,

a jegyzŇĎk√∂nyv felv√©tel√©nek helye, ideje,

telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz esetén a panasz egyedi azonosítószáma.

A v√°llalkoz√°s a panaszr√≥l felvett jegyzŇĎk√∂nyvet √©s a v√°lasz m√°solati p√©ld√°ny√°t h√°rom √©vig k√∂teles megŇĎrizni, √©s azt az ellenŇĎrzŇĎ hat√≥s√°goknak k√©r√©s√ľkre bemutatni.

A panasz elutas√≠t√°sa eset√©n a v√°llalkoz√°s k√∂teles a fogyaszt√≥t √≠r√°sban t√°j√©koztatni arr√≥l, hogy panasz√°val – annak jellege szerint – mely hat√≥s√°g vagy b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet elj√°r√°s√°t kezdem√©nyezheti. A t√°j√©koztat√°snak tartalmaznia kell tov√°bb√° az illet√©kes hat√≥s√°g, illetve a fogyaszt√≥ lak√≥helye vagy tart√≥zkod√°si helye szerinti b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet sz√©khely√©t, telefonos √©s internetes el√©rhetŇĎs√©g√©t, valamint levelez√©si c√≠m√©t. A t√°j√©koztat√°snak arra is ki kell terjednie, hogy a v√°llalkoz√°s a fogyaszt√≥i jogvita rendez√©se √©rdek√©ben ig√©nybe veszi-e a b√©k√©ltetŇĎ test√ľleti elj√°r√°st. Amennyiben az Elad√≥ √©s a fogyaszt√≥ k√∂z√∂tt esetlegesen fenn√°ll√≥ fogyaszt√≥i jogvita a t√°rgyal√°sok sor√°n nem rendezŇĎdik, az al√°bbi jog√©rv√©nyes√≠t√©si lehetŇĎs√©gek √°llnak nyitva a fogyaszt√≥ sz√°m√°ra:

Fogyasztóvédelmi eljárás

Panaszt√©tel a fogyaszt√≥v√©delmi hat√≥s√°gokn√°l. Amennyiben a fogyaszt√≥ fogyaszt√≥i jogainak megs√©rt√©s√©t √©szleli, jogosult panasszal fordulni a lak√≥helye szerint illet√©kes fogyaszt√≥v√©delmi hat√≥s√°ghoz. A panasz elb√≠r√°l√°s√°t k√∂vetŇĎen a hat√≥s√°g d√∂nt a fogyaszt√≥v√©delmi elj√°r√°s lefolytat√°s√°r√≥l. A fogyaszt√≥v√©delmi elsŇĎfok√ļ hat√≥s√°gi feladatokat a fogyaszt√≥ lak√≥helye szerint illet√©kes fŇĎv√°rosi √©s megyei korm√°nyhivatalok l√°tj√°k el, ezek list√°ja itt tal√°lhat√≥: www.kormanyhivatal.hu/

Bírósági eljárás

√úgyf√©l jogosult a fogyaszt√≥i jogvit√°b√≥l sz√°rmaz√≥ k√∂vetel√©s√©nek b√≠r√≥s√°g elŇĎtti √©rv√©nyes√≠t√©s√©re polg√°ri elj√°r√°s keret√©ben a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyvrŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi V. t√∂rv√©ny, valamint a Polg√°ri Perrendtart√°sr√≥l sz√≥l√≥ 2016. √©vi CXXX. t√∂rv√©ny rendelkez√©sei szerint.

B√©k√©ltetŇĎ test√ľleti elj√°r√°s

T√°j√©koztatjuk, hogy √Ėn vel√ľnk szemben fogyaszt√≥i panasszal √©lhet. Amennyiben az √Ėn fogyaszt√≥i panasz√°t elutas√≠tjuk, √ļgy √Ėn jogosult az √Ėn lak√≥helye vagy tart√≥zkod√°si helye szerint illet√©kes B√©k√©ltetŇĎ Test√ľlethez is fordulni: a b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet elj√°r√°sa megind√≠t√°s√°nak felt√©tele, hogy a fogyaszt√≥ az √©rintett v√°llalkoz√°ssal k√∂zvetlen√ľl megk√≠s√©relje a vit√°s √ľgy rendez√©s√©t. Az elj√°r√°sra – a fogyaszt√≥ erre ir√°nyul√≥ k√©relme alapj√°n – az illet√©kes test√ľlet helyett a fogyaszt√≥ k√©relm√©ben megjel√∂lt b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet illet√©kes.

A v√°llalkoz√°st a b√©k√©ltetŇĎ test√ľleti elj√°r√°sban egy√ľttmŇĪk√∂d√©si k√∂telezetts√©g terheli.

Ennek keret√©ben fenn√°ll a v√°llalkoz√°soknak a b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet felh√≠v√°s√°ra t√∂rt√©nŇĎ v√°laszirat megk√ľld√©si k√∂telezetts√©ge, tov√°bb√° k√∂telezetts√©gk√©nt ker√ľl r√∂gz√≠t√©sre a b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet elŇĎtti megjelen√©si k√∂telezetts√©g (‚Äěmeghallgat√°son egyezs√©g l√©trehozatal√°ra feljogos√≠tott szem√©ly r√©szv√©tel√©nek biztos√≠t√°sa‚ÄĚ).

Amennyiben a v√°llalkoz√°s sz√©khelye vagy telephelye nem a ter√ľletileg illet√©kes b√©k√©ltetŇĎ test√ľletet mŇĪk√∂dtetŇĎ kamara szerinti megy√©be van bejegyezve, a v√°llalkoz√°s egy√ľttmŇĪk√∂d√©si k√∂telezetts√©ge a fogyaszt√≥ ig√©ny√©nek megfelelŇĎ √≠r√°sbeli egyezs√©gk√∂t√©s lehetŇĎs√©g√©nek felaj√°nl√°s√°ra terjed ki.

A fenti egy√ľttmŇĪk√∂d√©si k√∂telezetts√©g megszeg√©se eset√©n a fogyaszt√≥v√©delmi hat√≥s√°g rendelkezik hat√°sk√∂rrel, amely alapj√°n a jogszab√°lyv√°ltoz√°s k√∂vetkezt√©ben a v√°llalkoz√°sok jogs√©rtŇĎ magatart√°sa eset√©n k√∂telezŇĎ b√≠rs√°gkiszab√°s alkalmazand√≥, b√≠rs√°gt√≥l val√≥ eltekint√©sre nincs lehetŇĎs√©g. A fogyaszt√≥v√©delemrŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny mellett m√≥dos√≠t√°sra ker√ľlt a kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sokr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny vonatkoz√≥ rendelkez√©se is, √≠gy a kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok eset√©n sem mellŇĎzhetŇĎ majd a b√≠rs√°g kiszab√°sa.

A b√≠rs√°g m√©rt√©ke kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok eset√©n 15 ezer forintt√≥l 500 ezer forintig terjedhet, m√≠g a sz√°mviteli t√∂rv√©ny hat√°lya al√° tartoz√≥, 100 milli√≥ forintot meghalad√≥ √©ves nett√≥ √°rbev√©tellel rendelkezŇĎ, nem kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°s eset√©n 15 ezer forintt√≥l, a v√°llalkoz√°s √©ves nett√≥ √°rbev√©tel√©nek 5%-√°ig, de legfeljebb 500 milli√≥ forintig terjedhet. A k√∂telezŇĎ b√≠rs√°g bevezet√©s√©vel a jogalkot√≥ a b√©k√©ltetŇĎ test√ľletekkel val√≥ egy√ľttmŇĪk√∂d√©s nyomat√©kos√≠t√°s√°t, illetve a v√°llalkoz√°soknak a b√©k√©ltetŇĎ test√ľleti elj√°r√°sban val√≥ akt√≠v r√©szv√©tel√©nek biztos√≠t√°s√°t c√©lozza.

A b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet hat√°sk√∂r√©be tartozik a fogyaszt√≥i jogvita b√≠r√≥s√°gi elj√°r√°son k√≠v√ľli rendez√©se. A b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet feladata, hogy megk√≠s√©relje a fogyaszt√≥i jogvita rendez√©se c√©lj√°b√≥l egyezs√©g l√©trehoz√°s√°t a felek k√∂z√∂tt, ennek eredm√©nytelens√©ge eset√©n az √ľgyben d√∂nt√©st hoz a fogyaszt√≥i jogok egyszerŇĪ, gyors, hat√©kony √©s k√∂lts√©gk√≠m√©lŇĎ √©rv√©nyes√≠t√©s√©nek biztos√≠t√°sa √©rdek√©ben. A b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet a fogyaszt√≥ vagy a v√°llalkoz√°s k√©r√©s√©re tan√°csot ad a fogyaszt√≥t megilletŇĎ jogokkal √©s a fogyaszt√≥t terhelŇĎ k√∂telezetts√©gekkel kapcsolatban.

A b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet elj√°r√°sa a fogyaszt√≥ k√©relm√©re indul. A k√©relmet a b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet eln√∂k√©hez kell √≠r√°sban beny√ļjtani: az √≠r√°sbelis√©g k√∂vetelm√©ny√©nek lev√©l, t√°virat, t√°vg√©p√≠r√≥ vagy telefax √ļtj√°n, tov√°bb√° b√°rmely egy√©b olyan eszk√∂zzel is eleget lehet tenni, amely a c√≠mzett sz√°m√°ra lehetŇĎv√© teszi a neki c√≠mzett adatoknak az adat c√©lj√°nak megfelelŇĎ ideig t√∂rt√©nŇĎ tart√≥s t√°rol√°s√°t, √©s a t√°rolt adatok v√°ltozatlan form√°ban √©s tartalommal t√∂rt√©nŇĎ megjelen√≠t√©s√©t. A k√©relemnek tartalmaznia kell:

‚ÄĘ a fogyaszt√≥ nev√©t, lak√≥hely√©t vagy tart√≥zkod√°si hely√©t,
‚ÄĘ a fogyaszt√≥i jogvit√°val √©rintett v√°llalkoz√°s nev√©t, sz√©khely√©t vagy √©rintett telephely√©t,
‚ÄĘ ha a fogyaszt√≥ az illet√©kess√©get az illet√©kes b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet helyett k√©relmezett test√ľlet megjel√∂l√©s√©t,
‚ÄĘ a fogyaszt√≥ √°ll√°spontj√°nak r√∂vid le√≠r√°s√°t, az azt al√°t√°maszt√≥ t√©nyeket √©s azok bizony√≠t√©kait,
‚ÄĘ a fogyaszt√≥ nyilatkozat√°t arr√≥l, hogy a fogyaszt√≥ az √©rintett v√°llalkoz√°ssal k√∂zvetlen√ľl megk√≠s√©relte a vit√°s √ľgy rendez√©s√©t
‚ÄĘ a fogyaszt√≥ nyilatkozat√°t arra n√©zve, hogy az √ľgyben m√°s b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet elj√°r√°s√°t nem kezdem√©nyezte, k√∂zvet√≠tŇĎi elj√°r√°s nem indult, keresetlev√©l bead√°s√°ra, illetve fizet√©si meghagy√°s kibocs√°t√°sa ir√°nti k√©relemelŇĎterjeszt√©s√©re nem ker√ľlt sor,
‚ÄĘ a test√ľlet d√∂nt√©s√©re ir√°nyul√≥ ind√≠tv√°nyt,
‚ÄĘ a fogyaszt√≥ al√°√≠r√°s√°t.
‚ÄĘ A k√©relemhez csatolni kell azt az okiratot, illetve annak m√°solat√°t (kivonat√°t), amelynek tartalm√°ra a fogyaszt√≥ bizony√≠t√©kk√©nt hivatkozik, √≠gy k√ľl√∂n√∂sen a v√°llalkoz√°s √≠r√°sbeli nyilatkozat√°t a panasz elutas√≠t√°s√°r√≥l, ennek hi√°ny√°ban a fogyaszt√≥ rendelkez√©s√©re √°ll√≥ egy√©b √≠r√°sos bizony√≠t√©kot az elŇĎ√≠rt egyeztet√©s megk√≠s√©rl√©s√©rŇĎl.
‚ÄĘ Ha a fogyaszt√≥ meghatalmazott √ļtj√°n j√°r el, a k√©relemhez csatolni kell a meghatalmaz√°st.
‚ÄĘ A B√©k√©ltetŇĎ Test√ľletekrŇĎl bŇĎvebb inform√°ci√≥ itt √©rhetŇĎ el: www.bekeltetes.hu
A ter√ľletileg illet√©kes B√©k√©ltetŇĎ Test√ľletekrŇĎl bŇĎvebb inform√°ci√≥ itt √©rhetŇĎ el: https://bekeltetes.hu/index.php?id=testuletek

Online vitarendezési platform

Az Eur√≥pai Bizotts√°g l√©trehozott egy honlapot, amelybe a fogyaszt√≥k beregisztr√°lhatnak, √≠gy ezen kereszt√ľl lehetŇĎs√©g√ľk ny√≠lik arra, hogy online v√°s√°rl√°shoz kapcsol√≥d√≥ jogvit√°ikat ezen kereszt√ľl rendezz√©k egy k√©relem kit√∂lt√©s√©vel, elker√ľlve a b√≠r√≥s√°gi elj√°r√°st. √ćgy a fogyaszt√≥k tudj√°k √©rv√©nyes√≠teni jogaikat an√©lk√ľl, hogy p√©ld√°ul a t√°vols√°g megg√°toln√° ŇĎket ebben.

Ha √Ėn panaszt k√≠v√°n tenni egy, az interneten v√°s√°rolt term√©kkel vagy szolg√°ltat√°ssal kapcsolatban, √©s nem akar felt√©tlen√ľl b√≠r√≥s√°ghoz fordulni, ig√©nybe veheti az online vitarendez√©s eszk√∂z√©t.

A port√°lon √Ėn √©s a kereskedŇĎ, akivel szemben panasszal √©lt, k√∂z√∂sen kiv√°laszthatj√°k a panasz kezel√©s√©vel megb√≠zni k√≠v√°nt vitarendez√©si test√ľletet.

Az online vitarendez√©si platform itt √©rhetŇĎ el:

https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/?event=main.home.show&lng=HU

SzerzŇĎi jogok

A szerzŇĎi jogr√≥l sz√≥l√≥ 1999. √©vi LXXVI. t√∂rv√©ny (tov√°bbiakban: Szjt.) 1. ¬ß (1) bekezd√©se √©rtelm√©ben a weboldal szerzŇĎi mŇĪnek minŇĎs√ľl, √≠gy annak minden r√©sze szerzŇĎi jogi v√©delem alatt √°ll. Az Szjt. 16. ¬ß (1) bekezd√©se alapj√°n tilos a weboldalon tal√°lhat√≥ grafikai √©s szoftveres megold√°sok, sz√°m√≠t√≥g√©pi programalkot√°sok enged√©ly n√©lk√ľli felhaszn√°l√°sa, illetve b√°rmely olyan alkalmaz√°s haszn√°lata, amellyel a weboldal, vagy annak b√°rmely r√©sze m√≥dos√≠that√≥. A weboldalr√≥l √©s annak adatb√°zis√°b√≥l b√°rmilyen anyagot √°tvenni a jogtulajdonos √≠r√°sos hozz√°j√°rul√°sa eset√©n is csak a weboldalra val√≥ hivatkoz√°ssal, forr√°s felt√ľntet√©s√©vel lehet. A jogtulajdonos: Tak√°cs Lola egy√©ni v√°llalkoz√≥.

A ‚ÄěMillarosa‚ÄĚ m√°rkan√©v mint √°br√°s v√©djegy v√©djegyoltalomban r√©szes√ľl a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala √°ltal, a f√∂ldrajzi √°rujelzŇĎk oltalm√°r√≥l sz√≥l√≥ 1997. √©vi XI. t√∂rv√©ny 51.¬ß alapj√°n, mely alapj√°n a v√©djegyjogosultnak kiz√°r√≥lagos joga van a v√©djegy haszn√°lat√°ra. A v√©djegyjogosult a kiz√°r√≥lagos haszn√°lati jog alapj√°n ‚Äď a v√©djegy bejelent√©si napj√°t, illetve elsŇĎbbs√©gi napj√°t megelŇĎzŇĎen m√°sok √°ltal szerzett jogok s√©relme n√©lk√ľl ‚Äď b√°rkivel szemben fell√©phet, aki enged√©lye n√©lk√ľl gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben, √°rukkal vagy szolg√°ltat√°sokkal √∂sszef√ľgg√©sben a f√∂ldrajzi √°rujelzŇĎk oltalm√°r√≥l sz√≥l√≥ 1997. √©vi XI. t√∂rv√©ny 12.¬ß alapj√°n a v√©djegyet haszn√°lja (v√©djegybitorl√≥).

Részleges érvénytelenség, magatartási kódex

Ha az √ĀSZF valamely pontja jogilag hi√°nyos vagy hat√°lytalan, att√≥l m√©g a szerzŇĎd√©s tov√°bbi pontjai √©rv√©nyben maradnak √©s a hat√°lytalan vagy hib√°s r√©sz helyett a vonatkoz√≥ jogszab√°lyok rendelkez√©sei alkalmazand√≥ak.

Az Eladónak nincs a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény szerinti magatartási kódexe.

A digit√°lis adattartalom mŇĪk√∂d√©se, mŇĪszaki v√©delmi int√©zked√©sek

A honlapon megjelenŇĎ adatokat szolg√°ltat√≥ szerverek el√©rhetŇĎs√©ge √©vi 99,9% feletti. Rendszeresen ment√©s k√©sz√ľl a teljes adattartalomr√≥l, √≠gy probl√©ma eset√©n az eredeti adattartalom vissza√°ll√≠that√≥. A honlapon megjelenŇĎ adatokat MSSQL √©s MySQL adatb√°zisban t√°roljuk. Az √©rz√©keny adatok megfelelŇĎ erŇĎss√©gŇĪ titkos√≠t√°ssal vannak t√°rolva, k√≥dol√°sukhoz processzorba √©p√≠tett hardveres t√°mogat√°st haszn√°lunk.

A termékek lényeges tulajdonságaira vonatkozó tájékoztatás

A honlapon a megv√°s√°rolhat√≥ term√©kek l√©nyeges tulajdons√°gair√≥l az egyes term√©kekn√©l szereplŇĎ le√≠r√°sokban adunk t√°j√©koztat√°st.

Az adatbeviteli hib√°k jav√≠t√°sa – FelelŇĎss√©g a megadott adatok val√≥s√°g√°√©rt

√Ėnnek a megrendel√©s sor√°n a megrendel√©s v√©gleges√≠t√©se elŇĎtt folyamatosan lehetŇĎs√©ge van az √Ėn √°ltal bevitt adatok m√≥dos√≠t√°s√°ra (a b√∂ng√©szŇĎben a vissza gombra kattintva az elŇĎzŇĎ oldal ny√≠lik meg, √≠gy akkor is jav√≠that√≥ak a bevitt adatok, ha √Ėn m√°r a k√∂vetkezŇĎ oldalra l√©pett). Felh√≠vjuk a figyelm√©t, hogy az √Ėn felelŇĎss√©ge, hogy az √Ėn √°ltal megadott adatok pontosan ker√ľljenek bevitelre, hiszen az √Ėn √°ltal megadott adatok alapj√°n ker√ľl sz√°ml√°z√°sra, illetve sz√°ll√≠t√°sra a term√©k. Felh√≠vjuk a figyelm√©t arra, hogy a rosszul megadott e-mail c√≠m vagy a postafi√≥khoz tartoz√≥ t√°rhely tel√≠tetts√©ge a visszaigazol√°s k√©zbes√≠t√©s√©nek hi√°ny√°t eredm√©nyezheti √©s megg√°tolhatja a szerzŇĎd√©s l√©trej√∂tt√©t. Amennyiben a V√°s√°rl√≥ v√©gleges√≠tette rendel√©s√©t √©s a megadott adatokban hib√°t fedez fel, akkor a lehetŇĎ legr√∂videbb idŇĎn bel√ľl kezdem√©nyeznie kell a rendel√©se m√≥dos√≠t√°s√°t. A hib√°s rendel√©s m√≥dos√≠t√°s√°t a megrendel√©skor megadott e-mail c√≠mrŇĎl k√ľld√∂tt lev√©llel, vagy telefonh√≠v√°ssal jelezheti V√°s√°rl√≥ az Elad√≥ fel√©.

A honlap használata, a vásárlás folyamata, a Termék kiválasztása

A honlapon szereplŇĎ term√©kkateg√≥ri√°kra kattintva v√°laszthatja ki a k√≠v√°nt term√©kcsal√°dot, √©s ezen bel√ľl az egyes term√©keket. Az egyes term√©kekre kattintva tal√°lja a term√©k fot√≥j√°t, ismertetŇĎj√©t, √°r√°t. √Ėnnek v√°s√°rl√°s eset√©n a honlapon szereplŇĎ √°rat kell megfizetnie.

Kosárba helyezés

A Term√©k kiv√°laszt√°sa ut√°n √Ėn a “Kos√°rba teszem” gombra kattintva helyezhet – tetszŇĎleges sz√°m√ļ – term√©ket a kos√°rba an√©lk√ľl, hogy ezzel √Ėnnek v√°s√°rl√°si- vagy fizet√©si k√∂telezetts√©ge keletkezne, mivel a kos√°rba helyez√©s nem minŇĎs√ľl aj√°nlatt√©telnek.

Javasoljuk, hogy akkor is helyezze a kos√°rba a term√©ket, ha nem biztos abban, hogy az adott term√©ket meg k√≠v√°nja v√°s√°rolni, mert ezzel az √Ėn sz√°m√°ra egy kattint√°ssal √°ttekinthetŇĎv√© v√°lik, hogy az adott pillanatban melyek az √Ėn √°ltal kiv√°lasztott term√©kek, √©s azokat egy k√©pernyŇĎn megjelen√≠tve tudja megtekinteni √©s √∂sszehasonl√≠tani. A Kos√°r tartalma a megrendel√©s v√©gleges√≠t√©s√©ig ‚Äď a “Megrendel√©s elk√ľld√©se” gomb megnyom√°s√°ig ‚Äď szabadon m√≥dos√≠that√≥, a kos√°rb√≥l tetsz√©s szerinti term√©kek elt√°vol√≠that√≥ak, a kos√°rba tetsz√©s szerint √ļjabb term√©kek helyezhetŇĎek, illetve a k√≠v√°nt term√©ksz√°m megv√°ltoztathat√≥.

A Kosár megtekintése

A honlap haszn√°lata sor√°n √Ėn a honlap tetej√©n tal√°lhat√≥ ‚ÄěKos√°r‚ÄĚ ikonra kattintva b√°rmikor ellenŇĎrizheti a kos√°r tartalm√°t. Itt lehetŇĎs√©ge van a kiv√°lasztott term√©keket elt√°vol√≠tani a kos√°rb√≥l, illetve a term√©k darabsz√°m√°t megv√°ltoztatni. A rendszer a ‚ÄěKos√°r friss√≠t√©se‚ÄĚ gomb megnyom√°s√°t k√∂vetŇĎen megjelen√≠ti az √Ėn √°ltal megv√°ltoztatott adatoknak megfelelŇĎ inform√°ci√≥kat, ide√©rtve a kos√°rba tett term√©kek √°r√°t is.

Vásárlói adatok megadása

A ‚ÄěSz√°ml√°z√°si adatok‚ÄĚ c√≠m alatt teljes nev√©t – c√©g eset√©ben c√©gn√©v – c√≠m√©t, e-mail c√≠m√©t √©s telefonsz√°m√°t tudja megadni. Amennyiben √Ėn elt√©rŇĎ c√≠mre k√©ri a sz√°ll√≠t√°st, k√©rj√ľk pip√°lja be a “Sz√°ll√≠t√°s m√°sik c√≠mre?” opci√≥t √©s adja meg az adatokat. A ‚ÄěRendel√©s jegyzetek‚ÄĚ sz√∂vegdobozban √Ėn tetszŇĎlegesen adhat meg tov√°bbi inform√°ci√≥t.

A v√°s√°rl√≥i adatok megad√°sa ut√°n megtekinthetŇĎ a kos√°r tartalma, illetve az √Ėn √°ltal kiv√°lasztott term√©kek megv√°s√°rl√°sa eset√©n az √Ėn √°ltal fizetendŇĎ teljes v√©tel√°r bele√©rtve a kisz√°ll√≠t√°s d√≠j√°t is, melyet √Ėn k√∂teles megfizetni megrendel√©s eset√©n.

A rendelés véglegesítése

Ha egyet√©rt a megrendel√©s tartalm√°val, akkor a megrendel√©s elk√ľld√©s√©hez kattintson a ‚ÄěMegrendel√©s elk√ľld√©se‚ÄĚ gombra.

A rendelés véglegesítése (ajánlattétel)

Amennyiben √Ėn meggyŇĎzŇĎd√∂tt arr√≥l, hogy a kos√°r tartalma megfelel az √Ėn √°ltal megrendelni k√≠v√°nt term√©keknek, valamint az √Ėn adatai helyesen szerepelnek, √ļgy a ‚ÄěMegrendel√©s elk√ľld√©se‚ÄĚ gombra kattintva z√°rhatja le megrendel√©s√©t.

√Ėn a ‚ÄěMegrendel√©s elk√ľld√©se‚ÄĚ gomb megnyom√°s√°val kifejezetten tudom√°sul veszi, hogy aj√°nlat√°t megtettnek kell tekinteni, √©s nyilatkozata ‚Äď az Elad√≥ jelen √ĀSZF szerinti visszaigazol√°sa eset√©n – fizet√©si k√∂telezetts√©get von maga ut√°n. √Ėnt az aj√°nlata 48 √≥r√°s idŇĎtartamban k√∂ti. Amennyiben az √Ėn aj√°nlat√°t a jelen √°ltal√°nos szerzŇĎd√©si felt√©telek szerint 48 √≥r√°n bel√ľl nem igazolja vissza az Elad√≥, √Ėn mentes√ľl az aj√°nlati k√∂t√∂tts√©ge al√≥l.

Rendel√©s feldolgoz√°sa, a szerzŇĎd√©s l√©trej√∂tte

√Ėnnek b√°rmilyen idŇĎpontban lehetŇĎs√©ge van a megrendel√©s lead√°s√°ra. Az Elad√≥ legk√©sŇĎbb az √Ėn aj√°nlat√°nak elk√ľld√©s√©t k√∂vetŇĎ munkanap sor√°n e-mail √ļtj√°n visszaigazolja az √Ėn aj√°nlat√°t. A szerzŇĎd√©s akkor j√∂n l√©tre, amikor az Elad√≥ √°ltal k√ľld√∂tt visszaigazol√≥ email az √Ėn sz√°m√°ra a levelezŇĎrendszer√©ben hozz√°f√©rhetŇĎv√© v√°lik.

Fizetési módok

Banki elŇĎre √°tutal√°s

A term√©kek ellen√©rt√©k√©t banki elŇĎre √°tutal√°s √ļtj√°n is rendezheti.

Az √°tutal√°shoz sz√ľks√©ges adatok:

Kedvezményezett bankja: ERSTE Bank Hungary Zrt.

Kedvezményezett neve: Takács Lola Egyéni Vállalkozó

Adószám:68308102143

Kedvezményezett számlaszáma: 11600006-00000000-79782162

A kiszállítás díja bruttó: 1650,- Ft

√Ātv√©teli m√≥dok, √°tv√©teli d√≠jak

GLS fut√°rszolg√°lat

A term√©kek sz√°ll√≠t√°si ideje az aktu√°lis rakt√°rk√©szlet f√ľggv√©ny√©ben v√°ltozhat.
Rakt√°ron l√©vŇĎ term√©keinket ak√°r 1-3 napos hat√°ridŇĎvel is sz√°ll√≠tjuk, azonban az k√©szleten nem l√©vŇĎ term√©kek elk√©sz√≠t√©si ideje v√°rhat√≥an 5-6 h√©t.

A termékek kiszállítását a GLS futárszolgálat végzi.

BŇĎvebb inform√°ci√≥t itt tal√°l: https://gls-group.eu/HU/hu/cimzetteknek-nyujtott-szolgaltatasok

Ezen szállítási mód díja bruttó 1650,- Ft.

Teljes√≠t√©si hat√°ridŇĎ

A megrendel√©sre vonatkoz√≥an az √°ltal√°nos teljes√≠t√©si hat√°ridŇĎ kiz√°r√≥lag a rakt√°rk√©szleten l√©vŇĎ term√©kekre vonatkozik, mely a rendel√©s visszaigazol√°s√°t√≥l sz√°m√≠tott legfeljebb 30 nap lehet. Amennyiben a term√©k nincs k√©szleten, a teljes√≠t√©si hat√°ridŇĎ 42 nap lehet. Elad√≥ k√©sedelme eset√©n a VevŇĎ jogosult p√≥that√°ridŇĎt tŇĪzni. Ha az Elad√≥ a p√≥that√°ridŇĎn bel√ľl nem teljes√≠t, a VevŇĎ jogosult a szerzŇĎd√©stŇĎl el√°llni.

Jogfenntartás, tulajdonjogi kikötés

Amennyiben √Ėn kor√°bban m√°r √ļgy rendelt term√©ket, hogy azt a kisz√°ll√≠t√°s sor√°n nem vette √°t (ide nem √©rtve azt az esetet, amikor el√°ll√°si jog√°val √©lt), vagy a Term√©k nem kereste jelz√©ssel √©rkezett vissza az elad√≥hoz, az Elad√≥ a megrendel√©s teljes√≠t√©s√©t a v√©tel√°r √©s a sz√°ll√≠t√°si k√∂lts√©gek elŇĎre t√∂rt√©nŇĎ megfizet√©s√©hez k√∂ti.

Elad√≥ visszatarthatja a Term√©k √°tad√°s√°t, ameddig nem gyŇĎzŇĎdik meg arr√≥l, hogy a Term√©k √°r√°nak kifizet√©se sikeresen megt√∂rt√©nt az elektronikus fizet√©si megold√°s haszn√°lat√°val (ide√©rtve azt az esetet is, amikor az √°tutal√°ssal fizetett term√©k eset√©n V√°s√°rl√≥ a tag√°llama szerinti p√©nznemben utalja el a v√©tel√°rat √©s az √°tv√°lt√°s, valamint a banki jutal√©kok, k√∂lts√©gek miatt Elad√≥ nem kapja meg teljes m√©rt√©kben a v√©tel√°r √©s a sz√°ll√≠t√°si d√≠j √∂sszeg√©t). Amennyiben a Term√©k √°ra nem ker√ľlt teljes m√©rt√©kben kifizet√©sre, az Elad√≥ a v√©tel√°r kieg√©sz√≠t√©s√©re h√≠vhatja fel a V√°s√°rl√≥t.

K√ľlf√∂ldre t√∂rt√©nŇĎ √©rt√©kes√≠t√©s

Elad√≥ nem k√ľl√∂nb√∂zteti meg a Honlap haszn√°lat√°val Magyarorsz√°g ter√ľlet√©n √©s az azon k√≠v√ľl az Eur√≥pai Uni√≥ ter√ľlet√©n bel√ľli v√°s√°rl√≥kat. A jelen √ĀSZF elt√©rŇĎ rendelkez√©se hi√°ny√°ban az Elad√≥ Magyarorsz√°g ter√ľlet√©n biztos√≠tja a megrendelt term√©kek kisz√°ll√≠t√°s√°t/√°tv√©tel√©t.

A Magyarorsz√°gon k√≠v√ľli v√°s√°rl√°sra is jelen √ĀSZF rendelkez√©sei az ir√°nyad√≥ak azzal, hogy a vonatkoz√≥ rendelet elŇĎ√≠r√°sai alapj√°n jelen pont √©rtelmez√©s√©ben vevŇĎnek az a fogyaszt√≥ minŇĎs√ľl, aki valamely tag√°llam √°llampolg√°ra, vagy valamely tag√°llamban lak√≥hellyel rendelkezik, vagy az a v√°llalkoz√°s, amely valamely tag√°llamban leteleped√©si hellyel rendelkezik, √©s az Eur√≥pai Uni√≥n bel√ľl kiz√°r√≥lag v√©gfelhaszn√°l√°s c√©lj√°b√≥l v√°s√°rol √°rut vagy vesz ig√©nybe szolg√°ltat√°st, vagy ilyen sz√°nd√©kkal j√°r el. Fogyaszt√≥nak az a term√©szetes szem√©ly minŇĎs√ľl, aki olyan c√©lb√≥l j√°r el, amely k√≠v√ľl esik kereskedelmi, ipari, k√©zmŇĪipari vagy szakmai tev√©kenys√©ge k√∂r√©n.

A kommunik√°ci√≥ √©s a v√°s√°rl√°s nyelve elsŇĎsorban a magyar nyelv, Elad√≥ nem k√∂teles a v√°s√°rl√≥ tag√°llami szerinti nyelven kommunik√°lni V√°s√°rl√≥val.

Elad√≥ nem k√∂teles megfeleljen a V√°s√°rl√≥ tag√°llama szerinti nemzeti jogban az √©rintett Term√©kkel kapcsolatban meghat√°rozott szerzŇĎd√©sen k√≠v√ľli k√∂vetelm√©nyeknek, p√©ld√°ul c√≠mk√©z√©si vagy √°gazatspecifikus k√∂vetelm√©nyeknek, vagy hogy t√°j√©koztassa a V√°s√°rl√≥t ezekrŇĎl a k√∂vetelm√©nyekrŇĎl.

V√°s√°rl√≥ a jelen √ĀSZF szerint √©lhet jog√©rv√©nyes√≠t√©si lehetŇĎs√©geivel.

Elektronikus fizetési megoldás alkalmazása esetén a fizetés az Eladó által meghatározott pénznemben valósul meg,

Elad√≥ visszatarthatja a Term√©k √°tad√°s√°t ameddig nem gyŇĎzŇĎdik meg arr√≥l, hogy a Term√©k √°r√°nak √©s a sz√°ll√≠t√°si d√≠jnak kifizet√©se sikeresen √©s marad√©ktalanul megt√∂rt√©nt az elektronikus fizet√©si megold√°s haszn√°lat√°val (ide√©rtve azt az esetet is, amikor az √°tutal√°ssal fizetett term√©k eset√©n V√°s√°rl√≥ a tag√°llama szerinti p√©nznemben utalja el a v√©tel√°rat (sz√°ll√≠t√°si d√≠jat) √©s az √°tv√°lt√°s, valamint a banki jutal√©kok, k√∂lts√©gek miatt Elad√≥ nem kapja meg teljes m√©rt√©kben a v√©tel√°r √∂sszeg√©t). Amennyiben a Term√©k √°ra nem ker√ľlt teljes m√©rt√©kben kifizet√©sre, az Elad√≥ a v√©tel√°r kieg√©sz√≠t√©s√©re h√≠vhatja fel a V√°s√°rl√≥t.

Elad√≥ a Term√©k √°tad√°sa √©rdek√©ben a magyar v√°s√°rl√≥kat megilletŇĎ √°tad√°si lehetŇĎs√©geket biztos√≠tja a nem magyarorsz√°gi v√°s√°rl√≥knak is.

Amennyiben V√°s√°rl√≥ az √ĀSZF szerint k√©rheti a Term√©k sz√°ll√≠t√°s√°t Magyarorsz√°g ter√ľlet√©re, vagy b√°rmely m√°s Eur√≥pai Uni√≥s tag√°llam ter√ľlet√©re, ezt k√©rheti a nem magyarorsz√°gi v√°s√°rl√≥ is b√°rmely az √ĀSZF-ben megjel√∂lt sz√°ll√≠t√°si m√≥don.

Amennyiben V√°s√°rl√≥ az √ĀSZF szerint v√°laszthatja a Term√©k szem√©lyes √°tv√©tel√©t az Elad√≥n√°l, ezzel √©lhet a nem magyarorsz√°gi v√°s√°rl√≥ is.

Egyebekben a V√°s√°rl√≥ k√©rheti, hogy a Term√©k sz√°ll√≠t√°s√°t saj√°t k√∂lts√©g√©n oldhassa meg k√ľlf√∂ldre. Magyar v√°s√°rl√≥t ez a jog nem illet meg.

Elad√≥ a sz√°ll√≠t√°si d√≠j megfizet√©s√©t k√∂vetŇĎen teljes√≠ti a megrendel√©st, amennyiben V√°s√°rl√≥ a sz√°ll√≠t√°si d√≠jat nem fizeti meg Elad√≥ sz√°m√°ra, vagy a saj√°t sz√°ll√≠t√°st nem oldja meg az elŇĎre egyezetetett idŇĎpontig, Elad√≥ a szerzŇĎd√©st felmondja √©s az elŇĎre megfizetett v√©tel√°rat visszafizeti V√°s√°rl√≥ sz√°m√°ra.

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján

T√°j√©koztat√≥ a fogyaszt√≥ vevŇĎt megilletŇĎ el√°ll√°si jogr√≥l

Fogyaszt√≥nak a Ptk. 8:1. ¬ß 1. bekezd√©s 3. pontja szerint csak a szakm√°ja, √∂n√°ll√≥ foglalkoz√°sa vagy √ľzleti tev√©kenys√©ge k√∂r√©n k√≠v√ľl elj√°r√≥ term√©szetes szem√©ly minŇĎs√ľl, √≠gy jogi szem√©lyek nem √©lhetnek az indokol√°s n√©lk√ľli el√°ll√°si joggal!

A fogyaszt√≥t a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. ¬ß szerint megilleti az indokol√°s n√©lk√ľli el√°ll√°s joga. A fogyaszt√≥ az el√°ll√°si jog√°t

a) term√©k ad√°sv√©tel√©re ir√°nyul√≥ szerzŇĎd√©s eset√©n
aa) a terméknek,
ab) t√∂bb term√©k ad√°sv√©telekor, ha az egyes term√©kek szolg√°ltat√°sa elt√©rŇĎ idŇĎpontban t√∂rt√©nik, az utolj√°ra szolg√°ltatott term√©knek, a fogyaszt√≥ vagy az √°ltala megjel√∂lt, a fuvaroz√≥t√≥l elt√©rŇĎ harmadik szem√©ly √°ltali √°tv√©tel√©nek napj√°t√≥l sz√°m√≠tott hat√°ridŇĎn bel√ľl gyakorolhatja, mely hat√°ridŇĎ 14 nap.

A jelen pontban foglaltak nem √©rintik a fogyaszt√≥ azon jog√°t, hogy az e pontban meghat√°rozott el√°ll√°si jog√°t a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©s√©nek napja √©s a term√©k √°tv√©tel√©nek napja k√∂z√∂tti idŇĎszakban is gyakorolja.

Ha a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©s√©re a fogyaszt√≥ tett aj√°nlatot, a fogyaszt√≥t a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©se elŇĎtt megilleti az aj√°nlat visszavon√°s√°nak joga, ami a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©s√©re kiterjedŇĎ aj√°nlati k√∂t√∂tts√©get megsz√ľnteti.

El√°ll√°si nyilatkozat, a fogyaszt√≥t megilletŇĎ el√°ll√°si vagy felmond√°si jog gyakorl√°sa

A fogyaszt√≥ a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. ¬ß-ban biztos√≠tott jog√°t az erre vonatkoz√≥ egy√©rtelmŇĪ nyilatkozat √ļtj√°n, vagy a honlapr√≥l is let√∂lthetŇĎ nyilatkozat-minta felhaszn√°l√°s√°val gyakorolhatja. √ćr√°sban t√∂rt√©nŇĎ el√°ll√°s eset√©n elegendŇĎ az el√°ll√°si nyilatkozatot elk√ľldeni 14 napon bel√ľl.

A fogyasztó elállási nyilatkozatának érvényessége

Az el√°ll√°si jogot hat√°ridŇĎben √©rv√©nyes√≠tettnek kell tekinteni, ha a fogyaszt√≥ nyilatkozat√°t hat√°ridŇĎn bel√ľl elk√ľldi. A hat√°ridŇĎ 14 nap.

A fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy az elállás jogát e rendelkezéssel összhangban gyakorolta.

Az Elad√≥ a fogyaszt√≥ el√°ll√°si nyilatkozat√°t annak meg√©rkez√©s√©t k√∂vetŇĎen k√∂teles elektronikus adathordoz√≥n visszaigazolni.

Az Eladó kötelezettségei a fogyasztó elállása esetén

Az Eladó visszatérítési kötelezettsége

Ha a fogyaszt√≥ a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 22. ¬ß-nak megfelelŇĎen el√°ll a szerzŇĎd√©stŇĎl, az Elad√≥ legk√©sŇĎbb az el√°ll√°sr√≥l val√≥ tudom√°sszerz√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott tizenn√©gy napon bel√ľl visszat√©r√≠ti a fogyaszt√≥ √°ltal ellenszolg√°ltat√°sk√©nt megfizetett teljes √∂sszeget, ide√©rtve a teljes√≠t√©ssel √∂sszef√ľgg√©sben felmer√ľlt k√∂lts√©geket, √≠gy a sz√°ll√≠t√°si d√≠jat is. Felh√≠vjuk a figyelm√©t, hogy ez a rendelkez√©s nem vonatkozik a legkev√©sb√© k√∂lts√©ges szok√°sos fuvaroz√°si m√≥dt√≥l elt√©rŇĎ fuvaroz√°si m√≥d v√°laszt√°s√°val okozott t√∂bbletk√∂lts√©gekre.

Az Eladó visszatérítési kötelezettségének módja

A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 22. ¬ß-nak megfelelŇĎ el√°ll√°s vagy felmond√°s eset√©n az Elad√≥ a fogyaszt√≥nak visszaj√°r√≥ √∂sszeget a fogyaszt√≥ √°ltal ig√©nybe vett fizet√©si m√≥ddal megegyezŇĎ m√≥don t√©r√≠ti vissza. A fogyaszt√≥ kifejezett beleegyez√©se alapj√°n az Elad√≥ a visszat√©r√≠t√©sre m√°s fizet√©si m√≥dot is alkalmazhat, de a fogyaszt√≥t ebbŇĎl ad√≥d√≥an semmilyen t√∂bbletd√≠j nem terhelheti. A Fogyaszt√≥ √°ltal hib√°san √©s/vagy pontatlanul megadott banksz√°mlasz√°m, vagy postai c√≠m k√∂vetkezt√©ben t√∂rt√©nŇĎ k√©sedelem miatt az Elad√≥-t felelŇĎss√©g nem terheli.

Többletköltségek

Ha a fogyaszt√≥ kifejezetten a legkev√©sb√© k√∂lts√©ges szok√°sos fuvaroz√°si m√≥dt√≥l elt√©rŇĎ fuvaroz√°si m√≥dot v√°laszt, az Elad√≥ nem k√∂teles visszat√©r√≠teni az ebbŇĎl eredŇĎ t√∂bbletk√∂lts√©geket. Ilyen esetben a felt√ľntetett √°ltal√°nos sz√°ll√≠t√°si d√≠jt√©telek erej√©ig √°ll fenn visszat√©r√≠t√©si k√∂telezetts√©g√ľnk.

Visszatart√°si jog

Az Elad√≥ mindaddig visszatarthatja a fogyaszt√≥nak visszaj√°r√≥ √∂sszeget, am√≠g a fogyaszt√≥ a term√©ket vissza nem szolg√°ltatta, vagy k√©ts√©get kiz√°r√≥an nem igazolta, hogy azt visszak√ľldte; a kettŇĎ k√∂z√ľl a kor√°bbi idŇĎpontot kell figyelembe venni. Ut√°nv√©ttel vagy port√≥san feladott k√ľldem√©nyeket nem √°ll m√≥dunkban elfogadni.

A fogyasztó kötelezettségei elállása vagy felmondása esetén

A termék visszaszolgáltatása

Ha a fogyaszt√≥ a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 22. ¬ß-nak megfelelŇĎen el√°ll a szerzŇĎd√©stŇĎl, k√∂teles a term√©ket halad√©ktalanul, de legk√©sŇĎbb az el√°ll√°s k√∂zl√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott tizenn√©gy napon bel√ľl visszak√ľldeni, illetve az Elad√≥nak vagy az Elad√≥ √°ltal a term√©k √°tv√©tel√©re meghatalmazott szem√©lynek √°tadni. A visszak√ľld√©s hat√°ridŇĎben teljes√≠tettnek minŇĎs√ľl, ha a fogyaszt√≥ a term√©ket a hat√°ridŇĎ lej√°rta elŇĎtt elk√ľldi.

A termék visszaszolgáltatásával kapcsolatos közvetlen költségek viselése

A fogyaszt√≥ viseli a term√©k visszak√ľld√©s√©nek k√∂zvetlen k√∂lts√©g√©t. A term√©ket az Elad√≥ c√≠m√©re kell visszak√ľldeni. Ha a fogyaszt√≥ a teljes√≠t√©s megkezd√©s√©t k√∂vetŇĎen felmondja az √ľzlethelyis√©gen k√≠v√ľl vagy t√°voll√©vŇĎk k√∂z√∂tt k√∂t√∂tt – szolg√°ltat√°s ny√ļjt√°sra vonatkoz√≥ – szerzŇĎd√©st, k√∂teles a felmond√°s v√°llalkoz√°ssal val√≥ k√∂zl√©se idŇĎpontj√°ig teljes√≠tett szolg√°ltat√°ssal ar√°nyos d√≠jat a v√°llalkoz√°s sz√°m√°ra megfizetni. A fogyaszt√≥ √°ltal ar√°nyosan fizetendŇĎ √∂sszeget a szerzŇĎd√©sben meg√°llap√≠tott ellenszolg√°ltat√°s ad√≥val n√∂velt teljes √∂sszege alapj√°n kell meg√°llap√≠tani. Ha a fogyaszt√≥ bizony√≠tja, hogy az ily m√≥don meg√°llap√≠tott teljes √∂sszeg t√ļlzottan magas, az ar√°nyos √∂sszeget a szerzŇĎd√©s megszŇĪn√©s√©nek idŇĎpontj√°ig teljes√≠tett szolg√°ltat√°sok piaci √©rt√©ke alapj√°n kell kisz√°m√≠tani. K√©rj√ľk vegye figyelembe, hogy ut√°nv√©ttel vagy port√≥san visszak√ľld√∂tt term√©ket nem √°ll m√≥dunkban √°tvenni.

Fogyaszt√≥ felelŇĎss√©ge az √©rt√©kcs√∂kken√©s√©rt

A fogyaszt√≥ a term√©k jelleg√©nek, tulajdons√°gainak √©s mŇĪk√∂d√©s√©nek meg√°llap√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges haszn√°latot meghalad√≥ haszn√°latb√≥l eredŇĎ √©rt√©kcs√∂kken√©s√©rt felel.

Az elállási jog az alábbi esetekben nem gyakorolható

Az Elad√≥ kifejezetten felh√≠vja az √Ėn figyelm√©t, hogy √Ėn nem gyakorolhatja el√°ll√°si jog√°t a 45/2014 (II.26.) Korm. Rendelet 29. ¬ß. (1) bekezd√©s√©ben foglalt esetekben:

‚ÄĘ a szolg√°ltat√°s ny√ļjt√°s√°ra ir√°nyul√≥ szerzŇĎd√©s eset√©ben a szolg√°ltat√°s eg√©sz√©nek teljes√≠t√©s√©t k√∂vetŇĎen, ha a v√°llalkoz√°s a teljes√≠t√©st a fogyaszt√≥ kifejezett, elŇĎzetes beleegyez√©s√©vel kezdte meg, √©s a fogyaszt√≥ tudom√°sul vette, hogy a szolg√°ltat√°s eg√©sz√©nek teljes√≠t√©s√©t k√∂vetŇĎen felmond√°si jog√°t elvesz√≠ti;
‚ÄĘ olyan term√©k vagy szolg√°ltat√°s tekintet√©ben, amelynek √°ra, illetve d√≠ja a p√©nzpiac v√°llalkoz√°s √°ltal nem befoly√°solhat√≥, az el√°ll√°si jog gyakorl√°s√°ra meghat√°rozott hat√°ridŇĎ alatt is lehets√©ges ingadoz√°s√°t√≥l f√ľgg;
‚ÄĘ olyan nem elŇĎre gy√°rtott term√©k eset√©ben, amelyet a fogyaszt√≥ utas√≠t√°sa alapj√°n vagy kifejezett k√©r√©s√©re √°ll√≠tottak elŇĎ, vagy olyan term√©k eset√©ben, amelyet egy√©rtelmŇĪen a fogyaszt√≥ szem√©ly√©re szabtak;
‚ÄĘ romland√≥ vagy minŇĎs√©g√©t r√∂vid ideig megŇĎrzŇĎ term√©k tekintet√©ben;
‚ÄĘ olyan z√°rt csomagol√°s√ļ term√©k tekintet√©ben, amely eg√©szs√©gv√©delmi vagy higi√©niai okokb√≥l az √°tad√°st k√∂vetŇĎ felbont√°sa ut√°n nem k√ľldhetŇĎ vissza;
‚ÄĘ olyan term√©k tekintet√©ben, amely jelleg√©n√©l fogva az √°tad√°st k√∂vetŇĎen elv√°laszthatatlanul vegy√ľl m√°s term√©kkel;
‚ÄĘ olyan alkoholtartalm√ļ ital tekintet√©ben, amelynek t√©nyleges √©rt√©ke a v√°llalkoz√°s √°ltal nem befoly√°solhat√≥ m√≥don a piaci ingadoz√°sokt√≥l f√ľgg, √©s amelynek √°r√°r√≥l a felek az ad√°sv√©teli szerzŇĎd√©s megk√∂t√©sekor √°llapodtak meg, azonban a szerzŇĎd√©s teljes√≠t√©s√©re csak a megk√∂t√©stŇĎl sz√°m√≠tott harmincadik napot k√∂vetŇĎen ker√ľl sor;
‚ÄĘ olyan v√°llalkoz√°si szerzŇĎd√©s eset√©ben, amelyn√©l a v√°llalkoz√°s a fogyaszt√≥ kifejezett k√©r√©s√©re keresi fel a fogyaszt√≥t s√ľrgŇĎs jav√≠t√°si vagy karbantart√°si munk√°latok elv√©gz√©se c√©lj√°b√≥l;
‚ÄĘ lez√°rt csomagol√°s√ļ hang-, illetve k√©pfelv√©tel, valamint sz√°m√≠t√≥g√©pes szoftver p√©ld√°ny√°nak ad√°sv√©tele tekintet√©ben, ha az √°tad√°st k√∂vetŇĎen a fogyaszt√≥ a csomagol√°st felbontotta;
‚ÄĘ h√≠rlap, foly√≥irat √©s idŇĎszaki lap tekintet√©ben, az elŇĎfizet√©ses szerzŇĎd√©sek kiv√©tel√©vel;
‚ÄĘ nyilv√°nos √°rver√©sen megk√∂t√∂tt szerzŇĎd√©sek eset√©ben;
‚ÄĘ lak√°sc√©l√ļ szolg√°ltat√°s kiv√©tel√©vel sz√°ll√°sny√ļjt√°sra ir√°nyul√≥ szerzŇĎd√©s, fuvaroz√°s, szem√©lyg√©pj√°rmŇĪ-k√∂lcs√∂nz√©s, √©tkeztet√©s vagy szabadidŇĎs tev√©kenys√©gekhez kapcsol√≥d√≥ szolg√°ltat√°sra ir√°nyul√≥ szerzŇĎd√©s eset√©ben, ha a szerzŇĎd√©sben meghat√°rozott teljes√≠t√©si hat√°rnapot vagy hat√°ridŇĎt k√∂t√∂ttek ki;
‚ÄĘ a nem t√°rgyi adathordoz√≥n ny√ļjtott digit√°lis adattartalom tekintet√©ben, ha a v√°llalkoz√°s a fogyaszt√≥ kifejezett, elŇĎzetes beleegyez√©s√©vel kezdte meg a teljes√≠t√©st, √©s a fogyaszt√≥ e beleegyez√©s√©vel egyidejŇĪleg nyilatkozott annak tudom√°sul v√©tel√©rŇĎl, hogy a teljes√≠t√©s megkezd√©s√©t k√∂vetŇĎen elvesz√≠ti az el√°ll√°si jog√°t.

Kellékszavatosság, termékszavatosság, jótállás

A fogyaszt√≥i t√°j√©koztat√≥ jelen pontja a 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet 9. ¬ß (3) bekezd√©se felhatalmaz√°sa alapj√°n a 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet 3. sz√°m√ļ mell√©klete alkalmaz√°s√°val k√©sz√ľlt.

Kellékszavatosság

Milyen esetben √©lhet √Ėn a kell√©kszavatoss√°gi jog√°val?

√Ėn az Elad√≥ hib√°s teljes√≠t√©se eset√©n az Elad√≥val szemben kell√©kszavatoss√°gi ig√©nyt √©rv√©nyes√≠thet a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyv szab√°lyai szerint.

Milyen jogok illetik meg √Ėnt kell√©kszavatoss√°gi ig√©nye alapj√°n?

√Ėn ‚Äď v√°laszt√°sa szerint‚Äďaz al√°bbi kell√©kszavatoss√°gi ig√©nyekkel √©lhet:

K√©rhet kijav√≠t√°st vagy kicser√©l√©st, kiv√©ve, ha az ezek k√∂z√ľl az √Ėn √°ltal v√°lasztott ig√©ny teljes√≠t√©se lehetetlen vagy az Elad√≥ sz√°m√°ra m√°s ig√©nye teljes√≠t√©s√©hez k√©pest ar√°nytalan t√∂bbletk√∂lts√©ggel j√°rna. Ha a kijav√≠t√°st vagy a kicser√©l√©st nem k√©rte, illetve nem k√©rhette, √ļgy ig√©nyelheti az ellenszolg√°ltat√°s ar√°nyos lesz√°ll√≠t√°s√°t vagy a hib√°t az Elad√≥ k√∂lts√©g√©re √Ėn is kijav√≠thatja, illetve m√°ssal kijav√≠ttathatja vagy ‚Äď v√©gsŇĎ esetben ‚Äď a szerzŇĎd√©stŇĎl is el√°llhat.

V√°lasztott kell√©kszavatoss√°gi jog√°r√≥l egy m√°sikra is √°tt√©rhet, az √°tt√©r√©s k√∂lts√©g√©t azonban √Ėn viseli, kiv√©ve, ha az indokolt volt, vagy arra az Elad√≥ adott okot.

Milyen hat√°ridŇĎben √©rv√©nyes√≠theti √Ėn kell√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t?

√Ėn k√∂teles a hib√°t annak felfedez√©se ut√°n halad√©ktalanul, de nem k√©sŇĎbb, mint a hiba felfedez√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott kettŇĎ h√≥napon bel√ľl k√∂z√∂lni. Ugyanakkor felh√≠vjuk a figyelm√©t, hogy a szerzŇĎd√©s teljes√≠t√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott k√©t √©ves el√©v√ľl√©si hat√°ridŇĎn t√ļl kell√©kszavatoss√°gi jogait m√°r nem √©rv√©nyes√≠theti.

Ha a fogyaszt√≥ √©s a v√°llalkoz√°s k√∂z√∂tti szerzŇĎd√©s t√°rgya haszn√°lt dolog, a felek r√∂videbb el√©v√ľl√©si idŇĎben is meg√°llapodhatnak; egy √©vn√©l r√∂videbb el√©v√ľl√©si hat√°ridŇĎ ebben az esetben sem k√∂thetŇĎ ki √©rv√©nyesen.

Kivel szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét?

√Ėn az Elad√≥val szemben √©rv√©nyes√≠theti kell√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t.

Milyen egyéb feltétele van kellékszavatossági jogai érvényesítésének?

A teljes√≠t√©stŇĎl sz√°m√≠tott hat h√≥napon bel√ľl a kell√©kszavatoss√°gi ig√©nye √©rv√©nyes√≠t√©s√©nek a hiba k√∂zl√©s√©n t√ļl nincs egy√©b felt√©tele, ha √Ėn igazolja, hogy a term√©ket, illetve a szolg√°ltat√°st az Elad√≥ ny√ļjtotta. A teljes√≠t√©stŇĎl sz√°m√≠tott hat h√≥nap eltelte ut√°n azonban m√°r √Ėn k√∂teles bizony√≠tani, hogy az √Ėn √°ltal felismert hiba m√°r a teljes√≠t√©s idŇĎpontj√°ban is megvolt.

Haszn√°lt term√©kek eset√©n alapesetben az √°ltal√°nos szab√°lyokt√≥l elt√©rŇĎen alakulnak a szavatoss√°gi, j√≥t√°ll√°si jogok. A haszn√°lt term√©kek eset√©ben is besz√©lhet√ľnk hib√°s teljes√≠t√©srŇĎl, azonban figyelembe kell venni azokat a k√∂r√ľlm√©nyeket, amelyek alapj√°n a V√°s√°rl√≥ bizonyos hib√°k elŇĎfordul√°s√°ra sz√°m√≠thatott. Az avul√°s folyt√°n ugyanis egyes hib√°k jelentkez√©sei egyre gyakoribbakk√° v√°lnak, amelyek k√∂vetkezt√©ben azt, hogy egy haszn√°lt term√©k ugyanolyan minŇĎs√©ggel rendelkezhet, mint egy √ļjonnan v√°s√°rolt, nem lehet felt√©telezni. Ennek alapj√°n a V√°s√°rl√≥ csak az olyan hi√°nyoss√°gok tekintet√©ben √©rv√©nyes√≠theti a szavatoss√°gi jogait, amelyek a haszn√°lts√°gb√≥l eredŇĎ hib√°kon fel√ľliek, √©s azokt√≥l f√ľggetlen√ľl keletkeztek. Ha a haszn√°lt term√©k hib√°s √©s errŇĎl a Fogyaszt√≥nak minŇĎs√ľlŇĎ V√°s√°rl√≥ a v√°s√°rl√°skor t√°j√©koztat√°st kapott, az ismert hiba vonatkoz√°s√°ban a Szolg√°ltat√≥nak nincs felelŇĎss√©ge.

Termékszavatosság

Milyen esetben √©lhet √Ėn a term√©kszavatoss√°gi jog√°val?

Ing√≥ dolog (term√©k) hib√°ja eset√©n √Ėn ‚Äď v√°laszt√°sa szerint ‚Äď a kell√©kszavatoss√°gi ig√©nyt vagy term√©kszavatoss√°gi ig√©nyt √©rv√©nyes√≠thet.

Milyen jogok illetik meg √Ėnt term√©kszavatoss√°gi ig√©nye alapj√°n?

Term√©kszavatoss√°gi ig√©nyk√©nt √Ėn kiz√°r√≥lag a hib√°s term√©k kijav√≠t√°s√°t vagy kicser√©l√©s√©t k√©rheti.

Milyen esetben minŇĎs√ľl a term√©k hib√°snak?

A term√©k akkor hib√°s, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hat√°lyos minŇĎs√©gi k√∂vetelm√©nyeknek vagy pedig, ha nem rendelkezik a gy√°rt√≥ √°ltal adott le√≠r√°sban szereplŇĎ tulajdons√°gokkal.

Milyen hat√°ridŇĎben √©rv√©nyes√≠theti √Ėn term√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t?

Term√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t √Ėn a term√©k gy√°rt√≥ √°ltali forgalomba hozatal√°t√≥l sz√°m√≠tott k√©t √©ven bel√ľl √©rv√©nyes√≠theti. E hat√°ridŇĎ eltelt√©vel e jogosults√°g√°t elveszti.

Kivel szemben és milyen egyéb feltétellel érvényesítheti termékszavatossági igényét?

Term√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t kiz√°r√≥lag az ing√≥ dolog gy√°rt√≥j√°val vagy forgalmaz√≥j√°val szemben gyakorolhatja. A term√©k hib√°j√°t term√©kszavatoss√°gi ig√©ny √©rv√©nyes√≠t√©se eset√©n √Ėnnek kell bizony√≠tania.

A gy√°rt√≥ (forgalmaz√≥) milyen esetben mentes√ľl term√©kszavatoss√°gi k√∂telezetts√©ge al√≥l?

A gy√°rt√≥ (forgalmaz√≥) kiz√°r√≥lag akkor mentes√ľl term√©kszavatoss√°gi k√∂telezetts√©ge al√≥l, ha bizony√≠tani tudja, hogy:

a term√©ket nem √ľzleti tev√©kenys√©ge k√∂r√©ben gy√°rtotta, illetve hozta forgalomba, vagy

a hiba a tudom√°ny √©s a technika √°ll√°sa szerint a forgalomba hozatal idŇĎpontj√°ban nem volt felismerhetŇĎ vagy

a term√©k hib√°ja jogszab√°ly vagy k√∂telezŇĎ hat√≥s√°gi elŇĎ√≠r√°s alkalmaz√°s√°b√≥l ered.

A gy√°rt√≥nak (forgalmaz√≥nak) a mentes√ľl√©shez elegendŇĎ egy okot bizony√≠tania.

Felhívom figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet. Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a gyártóval szemben érvényesítheti.

Jótállás

Milyen esetben √©lhet √Ėn a j√≥t√°ll√°si jog√°val?

Az egyes tart√≥s fogyaszt√°si cikkekre vonatkoz√≥ k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°sr√≥l sz√≥l√≥ 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapj√°n az Elad√≥ j√≥t√°ll√°sra k√∂teles a rendelet 1. sz√°m√ļ mell√©klet√©ben felsorolt √ļj tart√≥s fogyaszt√°si cikkek (pl.: mŇĪszaki cikkek, szersz√°mok, g√©pek), valamint az ott meghat√°rozott k√∂rben azok tartoz√©kai √©s alkot√≥r√©szei (a tov√°bbiakban – jelen pontban – egy√ľtt fogyaszt√°si cikk√©nt hivatkozva) elad√°sa eset√©n.

√Ėnt milyen jogok √©s milyen hat√°ridŇĎn bel√ľl illetik meg j√≥t√°ll√°s alapj√°n?

Jótállási jogok

√Ėn ‚Äď v√°laszt√°sa szerint‚Äďaz al√°bbi j√≥t√°ll√°si ig√©nyekkel √©lhet:

K√©rhet kijav√≠t√°st vagy kicser√©l√©st, kiv√©ve, ha az ezek k√∂z√ľl az √Ėn √°ltal v√°lasztott ig√©ny teljes√≠t√©se lehetetlen vagy az Elad√≥ sz√°m√°ra m√°s ig√©nye teljes√≠t√©s√©hez k√©pest ar√°nytalan t√∂bbletk√∂lts√©ggel j√°rna. Ha a kijav√≠t√°st vagy a kicser√©l√©st nem k√©rte, illetve nem k√©rhette, √ļgy ig√©nyelheti az ellenszolg√°ltat√°s ar√°nyos lesz√°ll√≠t√°s√°t vagy a hib√°t az Elad√≥ k√∂lts√©g√©re √Ėn is kijav√≠thatja, illetve m√°ssal kijav√≠ttathatja vagy ‚Äď v√©gsŇĎ esetben ‚Äď a szerzŇĎd√©stŇĎl is el√°llhat.

A V√°s√°rl√≥ a kijav√≠t√°s ir√°nti ig√©ny√©t v√°laszt√°sa szerint az Elad√≥ sz√©khely√©n, b√°rmely telephely√©n, fi√≥ktelep√©n √©s az Elad√≥ √°ltal a j√≥t√°ll√°si jegyen felt√ľntetett jav√≠t√≥szolg√°latn√°l k√∂zvetlen√ľl is √©rv√©nyes√≠theti.

A kijav√≠t√°si ig√©ny kezel√©s√©re a k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°sr√≥l sz√≥l√≥ 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet azonban speci√°lis szab√°lyokat hat√°rozott meg, amelyeket a ‚ÄěJ√≥t√°ll√°si ig√©ny kezel√©s√©vel kapcsolatos szab√°lyok‚ÄĚ pont alatt mutatunk be.

√Črv√©nyes√≠t√©si hat√°ridŇĎ

A j√≥t√°ll√°si ig√©ny a j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama alatt √©rv√©nyes√≠thetŇĎ, a j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet szerint:

‚ÄĘ 10 000 forintot el√©rŇĎ, de 100 000 forintot meg nem halad√≥ elad√°si √°r eset√©n egy √©v,
‚ÄĘ 100 000 forintot meghalad√≥, de 250 000 forintot meg nem halad√≥ elad√°si √°r eset√©n k√©t √©v,
‚ÄĘ 250 000 forint elad√°si √°r felett h√°rom √©v.

E hat√°ridŇĎk elmulaszt√°sa jogveszt√©ssel j√°r, azonban a fogyaszt√°si cikk kijav√≠t√°sa eset√©n a j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama meghosszabbodik a jav√≠t√°sra √°tad√°s napj√°t√≥l kezdve azzal az idŇĎvel, amely alatt a V√°s√°rl√≥ a fogyaszt√°si cikket a hiba miatt rendeltet√©sszerŇĪen nem haszn√°lhatta.

A j√≥t√°ll√°si hat√°ridŇĎ a fogyaszt√°si cikk V√°s√°rl√≥ r√©sz√©re t√∂rt√©nŇĎ √°tad√°sakor indul, vagy ha az √ľzembe helyez√©st az Elad√≥, vagy annak megb√≠zottja v√©gzi, az √ľzembe helyez√©s napj√°val kezdŇĎdik.

Ha a V√°s√°rl√≥ a fogyaszt√°si cikket az √°tad√°st√≥l sz√°m√≠tott hat h√≥napon t√ļl helyezteti √ľzembe, akkor a j√≥t√°ll√°si hat√°ridŇĎ kezdŇĎ idŇĎpontja a fogyaszt√°si cikk √°tad√°s√°nak napja.

Jótállási igény kezelésével kapcsolatos szabályok

A kijav√≠t√°s kezel√©sekor az Elad√≥nak t√∂rekedni kell arra, hogy a kijav√≠t√°st 15 napon bel√ľl elv√©gezze. A kijav√≠t√°sra nyitva √°ll√≥ hat√°ridŇĎ a fogyaszt√°si cikk √°tv√©telekor indul.

Ha a kijav√≠t√°s vagy a kicser√©l√©s idŇĎtartama a tizen√∂t napot meghaladja, akkor az Elad√≥ a V√°s√°rl√≥t t√°j√©koztatni k√∂teles a kijav√≠t√°s vagy a csere v√°rhat√≥ idŇĎtartam√°r√≥l.

Ha a j√≥t√°ll√°si idŇĎtartam alatt a fogyaszt√°si cikk elsŇĎ alkalommal t√∂rt√©nŇĎ jav√≠t√°sa sor√°n az Elad√≥ r√©sz√©rŇĎl meg√°llap√≠t√°st nyer, hogy a fogyaszt√°si cikk nem jav√≠that√≥, a v√°s√°rl√≥ elt√©rŇĎ rendelkez√©se hi√°ny√°ban az Elad√≥ k√∂teles a fogyaszt√°si cikket nyolc napon bel√ľl kicser√©lni. Ha a fogyaszt√°si cikk cser√©j√©re nincs lehetŇĎs√©g, az Elad√≥ k√∂teles a fogyaszt√≥ √°ltal bemutatott, a fogyaszt√°si cikk ellen√©rt√©k√©nek megfizet√©s√©t igazol√≥ bizonylaton – az √°ltal√°nos forgalmi ad√≥r√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny alapj√°n kibocs√°tott sz√°ml√°n vagy nyugt√°n – felt√ľntetett v√©tel√°rat nyolc napon bel√ľl a v√°s√°rl√≥ r√©sz√©re visszat√©r√≠teni.

V√°s√°rl√≥ az √ĀSZF elfogad√°s√°val hozz√°j√°rul, hogy sz√°m√°ra a t√°j√©koztat√°st elektronikus √ļton vagy a V√°s√°rl√≥ √°ltali √°tv√©tel igazol√°s√°ra alkalmas m√°s m√≥don is megval√≥sulhasson.

Amennyiben az Elad√≥ nem tudja a fogyaszt√°si cikket 30 napon bel√ľl kijav√≠tani:

ha a V√°s√°rl√≥ ehhez hozz√°j√°rult, sz√°m√°ra a kijav√≠t√°s teljes√≠thetŇĎ k√©sŇĎbbi hat√°ridŇĎben, vagy

amennyiben a V√°s√°rl√≥ nem j√°rul hozz√° a kijav√≠t√°s k√©sŇĎbbi teljes√≠t√©s√©hez, vagy ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott, sz√°m√°ra a fogyaszt√°si cikket a harmincnapos hat√°ridŇĎ eredm√©nytelen eltelt√©t k√∂vetŇĎ nyolc napon bel√ľl ki kell cser√©lni, vagy

amennyiben a V√°s√°rl√≥ nem j√°rul hozz√° a kijav√≠t√°s k√©sŇĎbbi teljes√≠t√©s√©hez, vagy ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott, de a fogyaszt√°si cikk cser√©j√©re sincs lehetŇĎs√©g, a fogyaszt√°si cikk sz√°ml√°j√°n, vagy nyugt√°j√°n szereplŇĎ elad√°si √°rat kell sz√°m√°ra a harmincnapos hat√°ridŇĎ eredm√©nytelen eltelt√©t k√∂vetŇĎ nyolc napon bel√ľl visszat√©r√≠teni.

Amennyiben a fogyasztási cikk 4. alkalommal hibásodik meg a Vásárló jogosult:

az Eladó felé kijavítási igényel fordulni, vagy

a kijav√≠t√°si ig√©ny helyett a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyvrŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi V. t√∂rv√©ny 6:159. ¬ß (2) bekezd√©s b) pontja alapj√°n a v√©tel√°r ar√°nyos lesz√°ll√≠t√°s√°t k√©rni az Elad√≥t√≥l, vagy

a kijav√≠t√°si ig√©ny helyett a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyvrŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi V. t√∂rv√©ny 6:159. ¬ß (2) bekezd√©s b) pontja alapj√°n a fogyaszt√°si cikket az Elad√≥ k√∂lts√©g√©re kijav√≠tani vagy m√°ssal kijav√≠ttatani, vagy

amennyiben a V√°s√°rl√≥ ezen jogaival (kijav√≠t√°s, √°rlesz√°ll√≠t√°s √©s m√°ssal kijav√≠ttat√°s az Elad√≥ k√∂lts√©g√©re) nem √©l, vagy ezekkel kapcsolatban nem nyilatkozott, sz√°m√°ra 8. napon bel√ľl a fogyaszt√°si cikket ki kell cser√©lni, ha a fogyaszt√°si cikk cser√©j√©re nincs lehetŇĎs√©g, a fogyaszt√°si cikk sz√°ml√°j√°n, vagy nyugt√°j√°n szereplŇĎ elad√°si √°rat kell nyolc napon bel√ľl visszat√©r√≠teni sz√°m√°ra.

Ha a kijav√≠t√°s vagy a kicser√©l√©s idŇĎtartama a tizen√∂t napot meghaladja, akkor az Elad√≥ a V√°s√°rl√≥t t√°j√©koztatni k√∂teles a kijav√≠t√°s vagy a csere v√°rhat√≥ idŇĎtartam√°r√≥l.

Mi a viszonya a jótállásnak más szavatossági jogokkal?

A j√≥t√°ll√°s a szavatoss√°gi jogok (term√©k √©s kell√©kszavatoss√°g) mellett √©rv√©nyes√ľl, alapvetŇĎ k√ľl√∂nbs√©g az √°ltal√°nos szavatoss√°gi jogok √©s a j√≥t√°ll√°s k√∂z√∂tt, hogy a j√≥t√°ll√°s eset√©n a fogyaszt√≥nak kedvezŇĎbb a bizony√≠t√°si teher.

A 151/2003 Korm. Rendelet szerinti k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°s al√° esŇĎ r√∂gz√≠tett bek√∂t√©sŇĪ, illetve a 10 kg-n√°l s√ļlyosabb, vagy t√∂megk√∂zleked√©si eszk√∂z√∂n k√©zi csomagk√©nt nem sz√°ll√≠that√≥ fogyaszt√°si cikket – a j√°rmŇĪvek kiv√©tel√©vel – az √ľzemeltet√©s hely√©n kell megjav√≠tani. Ha a kijav√≠t√°s az √ľzemeltet√©s hely√©n nem v√©gezhetŇĎ el, a le- √©s felszerel√©srŇĎl, valamint az el- √©s visszasz√°ll√≠t√°sr√≥l a v√°llalkoz√°s, vagy – a jav√≠t√≥szolg√°latn√°l k√∂zvetlen√ľl √©rv√©nyes√≠tett kijav√≠t√°s ir√°nti ig√©ny eset√©n – a jav√≠t√≥szolg√°lat gondoskodik.

Az elad√≥ v√°llal√°sa a k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama alatt nem tartalmazhat a fogyaszt√≥ra n√©zve olyan felt√©teleket, amelyek h√°tr√°nyosabbak azokn√°l a jogokn√°l, amelyeket a k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°s szab√°lyai biztos√≠tanak. Ezt k√∂vetŇĎen azonban az √∂nk√©ntes j√≥t√°ll√°s felt√©telei szabadon √°llap√≠that√≥ak meg, azonban a j√≥t√°ll√°s ebben az esetben sem √©rintheti a fogyaszt√≥ jogszab√°lyb√≥l eredŇĎ -√≠gy k√∂zt√ľk a kell√©kszavatoss√°gon alapul√≥ jogainak fenn√°ll√°s√°t.

H√°rom munkanapon bel√ľli csereig√©ny

Web√°ruh√°zon kereszt√ľli √©rt√©kes√≠t√©s eset√©n is √©rv√©nyes√ľl a h√°rom munkanapon bel√ľli csereig√©ny int√©zm√©nye. H√°rom munkanapon bel√ľli csereig√©nyt a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet al√° tartoz√≥ √ļj tart√≥s fogyaszt√°si cikkek eset√©ben lehet √©rv√©nyes√≠teni, amennyiben a hiba a rendeltet√©sszerŇĪ haszn√°latot akad√°lyozza. A csereig√©nyt az √ľzemebe helyez√©stŇĎl/v√°s√°rl√°st√≥l sz√°m√≠tott 3 munkanapon bel√ľl lehet √©rv√©nyes√≠teni.

Mikor mentes√ľl az Elad√≥ a j√≥t√°ll√°si k√∂telezetts√©ge al√≥l?

Az Elad√≥ a j√≥t√°ll√°si k√∂telezetts√©ge al√≥l csak abban az esetben mentes√ľl, ha bizony√≠tja, hogy a hiba oka a teljes√≠t√©s ut√°n keletkezett.
Felh√≠vjuk a figyelm√©t, hogy ugyanazon hiba miatt kell√©kszavatoss√°gi √©s j√≥t√°ll√°si ig√©nyt, illetve term√©kszavatoss√°gi √©s j√≥t√°ll√°si ig√©nyt egyszerre, egym√°ssal p√°rhuzamosan nem √©rv√©nyes√≠thet, egy√©bk√©nt viszont √Ėnt a j√≥t√°ll√°sb√≥l fakad√≥ jogok a szavatoss√°gi jogosults√°gokt√≥l f√ľggetlen√ľl megilletik.