Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján

T√°j√©koztat√≥ a fogyaszt√≥ vevŇĎt megilletŇĎ el√°ll√°si jogr√≥l

Fogyaszt√≥nak a Ptk. 8:1. ¬ß 1. bekezd√©s 3. pontja szerint csak a szakm√°ja, √∂n√°ll√≥ foglalkoz√°sa vagy √ľzleti tev√©kenys√©ge k√∂r√©n k√≠v√ľl elj√°r√≥ term√©szetes szem√©ly minŇĎs√ľl, √≠gy jogi szem√©lyek nem √©lhetnek az indokol√°s n√©lk√ľli el√°ll√°si joggal!

A fogyaszt√≥t a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. ¬ß szerint megilleti az indokol√°s n√©lk√ľli el√°ll√°s joga. A fogyaszt√≥ az el√°ll√°si jog√°t

a) term√©k ad√°sv√©tel√©re ir√°nyul√≥ szerzŇĎd√©s eset√©n
aa) a terméknek,
ab) t√∂bb term√©k ad√°sv√©telekor, ha az egyes term√©kek szolg√°ltat√°sa elt√©rŇĎ idŇĎpontban t√∂rt√©nik, az utolj√°ra szolg√°ltatott term√©knek,a fogyaszt√≥ vagy az √°ltala megjel√∂lt, a fuvaroz√≥t√≥l elt√©rŇĎ harmadik szem√©ly √°ltali √°tv√©tel√©nek napj√°t√≥l sz√°m√≠tott hat√°ridŇĎn bel√ľl gyakorolhatja, mely hat√°ridŇĎ 14 nap.

A jelen pontban foglaltak nem √©rintik a fogyaszt√≥ azon jog√°t, hogy az e pontban meghat√°rozott el√°ll√°si jog√°t a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©s√©nek napja √©s a term√©k √°tv√©tel√©nek napja k√∂z√∂tti idŇĎszakban is gyakorolja.

Ha a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©s√©re a fogyaszt√≥ tett aj√°nlatot, a fogyaszt√≥t a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©se elŇĎtt megilleti az aj√°nlat visszavon√°s√°nak joga, ami a szerzŇĎd√©s megk√∂t√©s√©re kiterjedŇĎ aj√°nlati k√∂t√∂tts√©get megsz√ľnteti.

El√°ll√°si nyilatkozat, a fogyaszt√≥t megilletŇĎ el√°ll√°si vagy felmond√°si jog gyakorl√°sa

A fogyaszt√≥ a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. ¬ß-ban biztos√≠tott jog√°t az erre vonatkoz√≥ egy√©rtelmŇĪ nyilatkozat √ļtj√°n, vagy a honlapr√≥l is let√∂lthetŇĎ nyilatkozat-minta felhaszn√°l√°s√°val gyakorolhatja. √ćr√°sban t√∂rt√©nŇĎ el√°ll√°s eset√©n elegendŇĎ az el√°ll√°si nyilatkozatot elk√ľldeni 14 napon bel√ľl.

A fogyasztó elállási nyilatkozatának érvényessége

Az el√°ll√°si jogot hat√°ridŇĎben √©rv√©nyes√≠tettnek kell tekinteni, ha a fogyaszt√≥ nyilatkozat√°t hat√°ridŇĎn bel√ľl elk√ľldi. A hat√°ridŇĎ 14 nap.

A fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy az elállás jogát e rendelkezéssel összhangban gyakorolta.

Az Elad√≥ a fogyaszt√≥ el√°ll√°si nyilatkozat√°t annak meg√©rkez√©s√©t k√∂vetŇĎen k√∂teles elektronikus adathordoz√≥n visszaigazolni.

Az Eladó kötelezettségei a fogyasztó elállása esetén

Az Eladó visszatérítési kötelezettsége

Ha a fogyaszt√≥ a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 22. ¬ß-nak megfelelŇĎen el√°ll a szerzŇĎd√©stŇĎl, az Elad√≥ legk√©sŇĎbb az el√°ll√°sr√≥l val√≥ tudom√°sszerz√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott tizenn√©gy napon bel√ľl visszat√©r√≠ti a fogyaszt√≥ √°ltal ellenszolg√°ltat√°sk√©nt megfizetett teljes √∂sszeget, ide√©rtve a teljes√≠t√©ssel √∂sszef√ľgg√©sben felmer√ľlt k√∂lts√©geket, √≠gy a sz√°ll√≠t√°si d√≠jat is. Felh√≠vjuk a figyelm√©t, hogy ez a rendelkez√©s nem vonatkozik a legkev√©sb√© k√∂lts√©ges szok√°sos fuvaroz√°si m√≥dt√≥l elt√©rŇĎ fuvaroz√°si m√≥d v√°laszt√°s√°val okozott t√∂bbletk√∂lts√©gekre.

Az Eladó visszatérítési kötelezettségének módja

A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 22. ¬ß-nak megfelelŇĎ el√°ll√°s vagy felmond√°s eset√©n az Elad√≥ a fogyaszt√≥nak visszaj√°r√≥ √∂sszeget a fogyaszt√≥ √°ltal ig√©nybe vett fizet√©si m√≥ddal megegyezŇĎ m√≥don t√©r√≠ti vissza. A fogyaszt√≥ kifejezett beleegyez√©se alapj√°n az Elad√≥ a visszat√©r√≠t√©sre m√°s fizet√©si m√≥dot is alkalmazhat, de a fogyaszt√≥t ebbŇĎl ad√≥d√≥an semmilyen t√∂bbletd√≠j nem terhelheti. A Fogyaszt√≥ √°ltal hib√°san √©s/vagy pontatlanul megadott banksz√°mlasz√°m vagy postai c√≠m k√∂vetkezt√©ben t√∂rt√©nŇĎ k√©sedelem miatt az Elad√≥-t felelŇĎss√©g nem terheli.

Többletköltségek

Ha a fogyaszt√≥ kifejezetten a legkev√©sb√© k√∂lts√©ges szok√°sos fuvaroz√°si m√≥dt√≥l elt√©rŇĎ fuvaroz√°si m√≥dot v√°laszt, az Elad√≥ nem k√∂teles visszat√©r√≠teni az ebbŇĎl eredŇĎ t√∂bbletk√∂lts√©geket. Ilyen esetben a felt√ľntetett √°ltal√°nos sz√°ll√≠t√°si d√≠jt√©telek erej√©ig √°ll fenn visszat√©r√≠t√©si k√∂telezetts√©g√ľnk.

Visszatart√°si jog

Az Elad√≥ mindaddig visszatarthatja a fogyaszt√≥nak visszaj√°r√≥ √∂sszeget, am√≠g a fogyaszt√≥ a term√©ket vissza nem szolg√°ltatta, vagy k√©ts√©get kiz√°r√≥an nem igazolta, hogy azt visszak√ľldte; a kettŇĎ k√∂z√ľl a kor√°bbi idŇĎpontot kell figyelembe venni. Ut√°nv√©ttel vagy port√≥san feladott k√ľldem√©nyeket nem √°ll m√≥dunkban elfogadni.

A fogyasztó kötelezettségei elállása vagy felmondása esetén

A termék visszaszolgáltatása

Ha a fogyaszt√≥ a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 22. ¬ß-nak megfelelŇĎen el√°ll a szerzŇĎd√©stŇĎl, k√∂teles a term√©ket halad√©ktalanul, de legk√©sŇĎbb az el√°ll√°s k√∂zl√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott tizenn√©gy napon bel√ľl visszak√ľldeni, illetve az Elad√≥nak vagy az Elad√≥ √°ltal a term√©k √°tv√©tel√©re meghatalmazott szem√©lynek √°tadni. A visszak√ľld√©s hat√°ridŇĎben teljes√≠tettnek minŇĎs√ľl, ha a fogyaszt√≥ a term√©ket a hat√°ridŇĎ lej√°rta elŇĎtt elk√ľldi.

A termék visszaszolgáltatásával kapcsolatos közvetlen költségek viselése

A fogyaszt√≥ viseli a term√©k visszak√ľld√©s√©nek k√∂zvetlen k√∂lts√©g√©t. A term√©ket az Elad√≥ c√≠m√©re kell visszak√ľldeni. Ha a fogyaszt√≥ a teljes√≠t√©s megkezd√©s√©t k√∂vetŇĎen felmondja az √ľzlethelyis√©gen k√≠v√ľl vagy t√°voll√©vŇĎk k√∂z√∂tt k√∂t√∂tt – szolg√°ltat√°s ny√ļjt√°sra vonatkoz√≥ – szerzŇĎd√©st, k√∂teles a felmond√°s v√°llalkoz√°ssal val√≥ k√∂zl√©se idŇĎpontj√°ig teljes√≠tett szolg√°ltat√°ssal ar√°nyos d√≠jat a v√°llalkoz√°s sz√°m√°ra megfizetni. A fogyaszt√≥ √°ltal ar√°nyosan fizetendŇĎ √∂sszeget a szerzŇĎd√©sben meg√°llap√≠tott ellenszolg√°ltat√°s ad√≥val n√∂velt teljes √∂sszege alapj√°n kell meg√°llap√≠tani. Ha a fogyaszt√≥ bizony√≠tja, hogy az ily m√≥don meg√°llap√≠tott teljes √∂sszeg t√ļlzottan magas, az ar√°nyos √∂sszeget a szerzŇĎd√©s megszŇĪn√©s√©nek idŇĎpontj√°ig teljes√≠tett szolg√°ltat√°sok piaci √©rt√©ke alapj√°n kell kisz√°m√≠tani. K√©rj√ľk vegye figyelembe, hogy ut√°nv√©ttel vagy port√≥san visszak√ľld√∂tt term√©ket nem √°ll m√≥dunkban √°tvenni.

Fogyaszt√≥ felelŇĎss√©ge az √©rt√©kcs√∂kken√©s√©rt

A fogyaszt√≥ a term√©k jelleg√©nek, tulajdons√°gainak √©s mŇĪk√∂d√©s√©nek meg√°llap√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges haszn√°latot meghalad√≥ haszn√°latb√≥l eredŇĎ √©rt√©kcs√∂kken√©s√©rt felel.

Az elállási jog az alábbi esetekben nem gyakorolható

Az Elad√≥ kifejezetten felh√≠vja az √Ėn figyelm√©t, hogy √Ėn nem gyakorolhatja el√°ll√°si jog√°t a 45/2014 (II.26.) Korm. Rendelet 29. ¬ß. (1) bekezd√©s√©ben foglalt esetekben:

a. a szolg√°ltat√°s ny√ļjt√°s√°ra ir√°nyul√≥ szerzŇĎd√©s eset√©ben a szolg√°ltat√°s eg√©sz√©nek teljes√≠t√©s√©t k√∂vetŇĎen, ha a v√°llalkoz√°s a teljes√≠t√©st a fogyaszt√≥ kifejezett, elŇĎzetes beleegyez√©s√©vel kezdte meg, √©s a fogyaszt√≥ tudom√°sul vette, hogy a szolg√°ltat√°s eg√©sz√©nek teljes√≠t√©s√©t k√∂vetŇĎen felmond√°si jog√°t elvesz√≠ti;
b. olyan term√©k vagy szolg√°ltat√°s tekintet√©ben, amelynek √°ra, illetve d√≠ja a p√©nzpiac v√°llalkoz√°s √°ltal nem befoly√°solhat√≥, az el√°ll√°si jog gyakorl√°s√°ra meghat√°rozott hat√°ridŇĎ alatt is lehets√©ges ingadoz√°s√°t√≥l f√ľgg;
c. olyan nem elŇĎre gy√°rtott term√©k eset√©ben, amelyet a fogyaszt√≥ utas√≠t√°sa alapj√°n vagy kifejezett k√©r√©s√©re √°ll√≠tottak elŇĎ, vagy olyan term√©k eset√©ben, amelyet egy√©rtelmŇĪen a fogyaszt√≥ szem√©ly√©re szabtak;
d. romland√≥ vagy minŇĎs√©g√©t r√∂vid ideig megŇĎrzŇĎ term√©k tekintet√©ben;
e. olyan z√°rt csomagol√°s√ļ term√©k tekintet√©ben, amely eg√©szs√©gv√©delmi vagy higi√©niai okokb√≥l az √°tad√°st k√∂vetŇĎ felbont√°sa ut√°n nem k√ľldhetŇĎ vissza;
f. olyan term√©k tekintet√©ben, amely jelleg√©n√©l fogva az √°tad√°st k√∂vetŇĎen elv√°laszthatatlanul vegy√ľl m√°s term√©kkel;
g. olyan alkoholtartalm√ļ ital tekintet√©ben, amelynek t√©nyleges √©rt√©ke a v√°llalkoz√°s √°ltal nem befoly√°solhat√≥ m√≥don a piaci ingadoz√°sokt√≥l f√ľgg, √©s amelynek √°r√°r√≥l a felek az ad√°sv√©teli szerzŇĎd√©s megk√∂t√©sekor √°llapodtak meg, azonban a szerzŇĎd√©s teljes√≠t√©s√©re csak a megk√∂t√©stŇĎl sz√°m√≠tott harmincadik napot k√∂vetŇĎen ker√ľl sor;
h. olyan v√°llalkoz√°si szerzŇĎd√©s eset√©ben, amelyn√©l a v√°llalkoz√°s a fogyaszt√≥ kifejezett k√©r√©s√©re keresi fel a fogyaszt√≥t s√ľrgŇĎs jav√≠t√°si vagy karbantart√°si munk√°latok elv√©gz√©se c√©lj√°b√≥l;
i. lez√°rt csomagol√°s√ļ hang-, illetve k√©pfelv√©tel, valamint sz√°m√≠t√≥g√©pes szoftver p√©ld√°ny√°nak ad√°sv√©tele tekintet√©ben, ha az √°tad√°st k√∂vetŇĎen a fogyaszt√≥ a csomagol√°st felbontotta;
j. h√≠rlap, foly√≥irat √©s idŇĎszaki lap tekintet√©ben, az elŇĎfizet√©ses szerzŇĎd√©sek kiv√©tel√©vel;
k. nyilv√°nos √°rver√©sen megk√∂t√∂tt szerzŇĎd√©sek eset√©ben;
l. lak√°sc√©l√ļ szolg√°ltat√°s kiv√©tel√©vel sz√°ll√°sny√ļjt√°sra ir√°nyul√≥ szerzŇĎd√©s, fuvaroz√°s, szem√©lyg√©pj√°rmŇĪ-k√∂lcs√∂nz√©s, √©tkeztet√©s vagy szabadidŇĎs tev√©kenys√©gekhez kapcsol√≥d√≥ szolg√°ltat√°sra ir√°nyul√≥ szerzŇĎd√©s eset√©ben, ha a szerzŇĎd√©sben meghat√°rozott teljes√≠t√©si hat√°rnapot vagy hat√°ridŇĎt k√∂t√∂ttek ki;
m. a nem t√°rgyi adathordoz√≥n ny√ļjtott digit√°lis adattartalom tekintet√©ben, ha a v√°llalkoz√°s a fogyaszt√≥ kifejezett, elŇĎzetes beleegyez√©s√©vel kezdte meg a teljes√≠t√©st, √©s a fogyaszt√≥ e beleegyez√©s√©vel egyidejŇĪleg nyilatkozott annak tudom√°sul v√©tel√©rŇĎl, hogy a teljes√≠t√©s megkezd√©s√©t k√∂vetŇĎen elvesz√≠ti az el√°ll√°si jog√°t.

Kellékszavatosság, termékszavatosság, jótállás

A fogyaszt√≥i t√°j√©koztat√≥ jelen pontja a 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet 9. ¬ß (3) bekezd√©se felhatalmaz√°sa alapj√°n a 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet 3. sz√°m√ļ mell√©klete alkalmaz√°s√°val k√©sz√ľlt.

Kellékszavatosság

Milyen esetben √©lhet √Ėn a kell√©kszavatoss√°gi jog√°val?

√Ėn az Elad√≥ hib√°s teljes√≠t√©se eset√©n az Elad√≥val szemben kell√©kszavatoss√°gi ig√©nyt √©rv√©nyes√≠thet a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyv szab√°lyai szerint.

Milyen jogok illetik meg √Ėnt kell√©kszavatoss√°gi ig√©nye alapj√°n?

√Ėn ‚Äď v√°laszt√°sa szerint‚Äďaz al√°bbi kell√©kszavatoss√°gi ig√©nyekkel √©lhet:

K√©rhet kijav√≠t√°st vagy kicser√©l√©st, kiv√©ve, ha az ezek k√∂z√ľl az √Ėn √°ltal v√°lasztott ig√©ny teljes√≠t√©se lehetetlen vagy az Elad√≥ sz√°m√°ra m√°s ig√©nye teljes√≠t√©s√©hez k√©pest ar√°nytalan t√∂bbletk√∂lts√©ggel j√°rna. Ha a kijav√≠t√°st vagy a kicser√©l√©st nem k√©rte, illetve nem k√©rhette, √ļgy ig√©nyelheti az ellenszolg√°ltat√°s ar√°nyos lesz√°ll√≠t√°s√°t vagy a hib√°t az Elad√≥ k√∂lts√©g√©re √Ėn is kijav√≠thatja, illetve m√°ssal kijav√≠ttathatja vagy ‚Äď v√©gsŇĎ esetben ‚Äď a szerzŇĎd√©stŇĎl is el√°llhat.

V√°lasztott kell√©kszavatoss√°gi jog√°r√≥l egy m√°sikra is √°tt√©rhet, az √°tt√©r√©s k√∂lts√©g√©t azonban √Ėn viseli, kiv√©ve, ha az indokolt volt, vagy arra az Elad√≥ adott okot.

Milyen hat√°ridŇĎben √©rv√©nyes√≠theti √Ėn kell√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t?

√Ėn k√∂teles a hib√°t annak felfedez√©se ut√°n halad√©ktalanul, de nem k√©sŇĎbb, mint a hiba felfedez√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott kettŇĎ h√≥napon bel√ľl k√∂z√∂lni. Ugyanakkor felh√≠vjuk a figyelm√©t, hogy a szerzŇĎd√©s teljes√≠t√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tott k√©t √©ves el√©v√ľl√©si hat√°ridŇĎn t√ļl kell√©kszavatoss√°gi jogait m√°r nem √©rv√©nyes√≠theti.
Ha a fogyaszt√≥ √©s a v√°llalkoz√°s k√∂z√∂tti szerzŇĎd√©s t√°rgya haszn√°lt dolog, a felek r√∂videbb el√©v√ľl√©si idŇĎben is meg√°llapodhatnak; egy √©vn√©l r√∂videbb el√©v√ľl√©si hat√°ridŇĎ ebben az esetben sem k√∂thetŇĎ ki √©rv√©nyesen.

Kivel szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét?

√Ėn az Elad√≥val szemben √©rv√©nyes√≠theti kell√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t.

Milyen egyéb feltétele van kellékszavatossági jogai érvényesítésének?

A teljes√≠t√©stŇĎl sz√°m√≠tott hat h√≥napon bel√ľl a kell√©kszavatoss√°gi ig√©nye √©rv√©nyes√≠t√©s√©nek a hiba k√∂zl√©s√©n t√ļl nincs egy√©b felt√©tele, ha √Ėn igazolja, hogy a term√©ket, illetve a szolg√°ltat√°st az Elad√≥ ny√ļjtotta. A teljes√≠t√©stŇĎl sz√°m√≠tott hat h√≥nap eltelte ut√°n azonban m√°r √Ėn k√∂teles bizony√≠tani, hogy az √Ėn √°ltal felismert hiba m√°r a teljes√≠t√©s idŇĎpontj√°ban is megvolt.

Haszn√°lt term√©kek eset√©n alapesetben az √°ltal√°nos szab√°lyokt√≥l elt√©rŇĎen alakulnak a szavatoss√°gi, j√≥t√°ll√°si jogok. A haszn√°lt term√©kek eset√©ben is besz√©lhet√ľnk hib√°s teljes√≠t√©srŇĎl, azonban figyelembe kell venni azokat a k√∂r√ľlm√©nyeket, amelyek alapj√°n a V√°s√°rl√≥ bizonyos hib√°k elŇĎfordul√°s√°ra sz√°m√≠thatott. Az avul√°s folyt√°n ugyanis egyes hib√°k jelentkez√©sei egyre gyakoribbakk√° v√°lnak, amelyek k√∂vetkezt√©ben azt, hogy egy haszn√°lt term√©k ugyanolyan minŇĎs√©ggel rendelkezhet, mint egy √ļjonnan v√°s√°rolt, nem lehet felt√©telezni. Ennek alapj√°n a V√°s√°rl√≥ csak az olyan hi√°nyoss√°gok tekintet√©ben √©rv√©nyes√≠theti a szavatoss√°gi jogait, amelyek a haszn√°lts√°gb√≥l eredŇĎ hib√°kon fel√ľliek, √©s azokt√≥l f√ľggetlen√ľl keletkeztek. Ha a haszn√°lt term√©k hib√°s √©s errŇĎl a Fogyaszt√≥nak minŇĎs√ľlŇĎ V√°s√°rl√≥ a v√°s√°rl√°skor t√°j√©koztat√°st kapott, az ismert hiba vonatkoz√°s√°ban a Szolg√°ltat√≥nak nincs felelŇĎss√©ge.

Termékszavatosság

Milyen esetben √©lhet √Ėn a term√©kszavatoss√°gi jog√°val?

Ing√≥ dolog (term√©k) hib√°ja eset√©n √Ėn ‚Äď v√°laszt√°sa szerint ‚Äď a kell√©kszavatoss√°gi ig√©nyt vagy term√©kszavatoss√°gi ig√©nyt √©rv√©nyes√≠thet.

Milyen jogok illetik meg √Ėnt term√©kszavatoss√°gi ig√©nye alapj√°n?

Term√©kszavatoss√°gi ig√©nyk√©nt √Ėn kiz√°r√≥lag a hib√°s term√©k kijav√≠t√°s√°t vagy kicser√©l√©s√©t k√©rheti.

Milyen esetben minŇĎs√ľl a term√©k hib√°snak?

A term√©k akkor hib√°s, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hat√°lyos minŇĎs√©gi k√∂vetelm√©nyeknek vagy pedig, ha nem rendelkezik a gy√°rt√≥ √°ltal adott le√≠r√°sban szereplŇĎ tulajdons√°gokkal.

Milyen hat√°ridŇĎben √©rv√©nyes√≠theti √Ėn term√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t?

Term√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t √Ėn a term√©k gy√°rt√≥ √°ltali forgalomba hozatal√°t√≥l sz√°m√≠tott k√©t √©ven bel√ľl √©rv√©nyes√≠theti. E hat√°ridŇĎ eltelt√©vel e jogosults√°g√°t elveszti.

Kivel szemben és milyen egyéb feltétellel érvényesítheti termékszavatossági igényét?

Term√©kszavatoss√°gi ig√©ny√©t kiz√°r√≥lag az ing√≥ dolog gy√°rt√≥j√°val vagy forgalmaz√≥j√°val szemben gyakorolhatja. A term√©k hib√°j√°t term√©kszavatoss√°gi ig√©ny √©rv√©nyes√≠t√©se eset√©n √Ėnnek kell bizony√≠tania.

A gy√°rt√≥ (forgalmaz√≥) milyen esetben mentes√ľl term√©kszavatoss√°gi k√∂telezetts√©ge al√≥l?

A gy√°rt√≥ (forgalmaz√≥) kiz√°r√≥lag akkor mentes√ľl term√©kszavatoss√°gi k√∂telezetts√©ge al√≥l, ha bizony√≠tani tudja, hogy:

‚ÄĘ a term√©ket nem √ľzleti tev√©kenys√©ge k√∂r√©ben gy√°rtotta, illetve hozta forgalomba, vagy
‚ÄĘ a hiba a tudom√°ny √©s a technika √°ll√°sa szerint a forgalomba hozatal idŇĎpontj√°ban nem volt felismerhetŇĎ vagy
‚ÄĘ a term√©k hib√°ja jogszab√°ly vagy k√∂telezŇĎ hat√≥s√°gi elŇĎ√≠r√°s alkalmaz√°s√°b√≥l ered.

A gy√°rt√≥nak (forgalmaz√≥nak) a mentes√ľl√©shez elegendŇĎ egy okot bizony√≠tania.

Felhívom figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet. Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a gyártóval szemben érvényesítheti.

Jótállás

Milyen esetben √©lhet √Ėn a j√≥t√°ll√°si jog√°val?

Az egyes tart√≥s fogyaszt√°si cikkekre vonatkoz√≥ k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°sr√≥l sz√≥l√≥ 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapj√°n az Elad√≥ j√≥t√°ll√°sra k√∂teles a rendelet 1. sz√°m√ļ mell√©klet√©ben felsorolt √ļj tart√≥s fogyaszt√°si cikkek (pl.: mŇĪszaki cikkek, szersz√°mok, g√©pek), valamint az ott meghat√°rozott k√∂rben azok tartoz√©kai √©s alkot√≥r√©szei (a tov√°bbiakban – jelen pontban – egy√ľtt fogyaszt√°si cikk√©nt hivatkozva) elad√°sa eset√©n.

√Ėnt milyen jogok √©s milyen hat√°ridŇĎn bel√ľl illetik meg j√≥t√°ll√°s alapj√°n?

Jótállási jogok

√Ėn ‚Äď v√°laszt√°sa szerint‚Äďaz al√°bbi j√≥t√°ll√°si ig√©nyekkel √©lhet:

K√©rhet kijav√≠t√°st vagy kicser√©l√©st, kiv√©ve, ha az ezek k√∂z√ľl az √Ėn √°ltal v√°lasztott ig√©ny teljes√≠t√©se lehetetlen vagy az Elad√≥ sz√°m√°ra m√°s ig√©nye teljes√≠t√©s√©hez k√©pest ar√°nytalan t√∂bbletk√∂lts√©ggel j√°rna. Ha a kijav√≠t√°st vagy a kicser√©l√©st nem k√©rte, illetve nem k√©rhette, √ļgy ig√©nyelheti az ellenszolg√°ltat√°s ar√°nyos lesz√°ll√≠t√°s√°t vagy a hib√°t az Elad√≥ k√∂lts√©g√©re √Ėn is kijav√≠thatja, illetve m√°ssal kijav√≠ttathatja vagy ‚Äď v√©gsŇĎ esetben ‚Äď a szerzŇĎd√©stŇĎl is el√°llhat.

A V√°s√°rl√≥ a kijav√≠t√°s ir√°nti ig√©ny√©t v√°laszt√°sa szerint az Elad√≥ sz√©khely√©n, b√°rmely telephely√©n, fi√≥ktelep√©n √©s az Elad√≥ √°ltal a j√≥t√°ll√°si jegyen felt√ľntetett jav√≠t√≥szolg√°latn√°l k√∂zvetlen√ľl is √©rv√©nyes√≠theti.

A kijav√≠t√°si ig√©ny kezel√©s√©re a k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°sr√≥l sz√≥l√≥ 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet azonban speci√°lis szab√°lyokat hat√°rozott meg, amelyeket a ‚ÄěJ√≥t√°ll√°si ig√©ny kezel√©s√©vel kapcsolatos szab√°lyok‚ÄĚ pont alatt mutatunk be.

√Črv√©nyes√≠t√©si hat√°ridŇĎ

A j√≥t√°ll√°si ig√©ny a j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama alatt √©rv√©nyes√≠thetŇĎ, a j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet szerint:

a. 10 000 forintot el√©rŇĎ, de 100 000 forintot meg nem halad√≥ elad√°si √°r eset√©n egy √©v,
b. 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
c. 250 000 forint eladási ár felett három év.

E hat√°ridŇĎk elmulaszt√°sa jogveszt√©ssel j√°r, azonban a fogyaszt√°si cikk kijav√≠t√°sa eset√©n a j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama meghosszabbodik a jav√≠t√°sra √°tad√°s napj√°t√≥l kezdve azzal az idŇĎvel, amely alatt a V√°s√°rl√≥ a fogyaszt√°si cikket a hiba miatt rendeltet√©sszerŇĪen nem haszn√°lhatta.

A j√≥t√°ll√°si hat√°ridŇĎ a fogyaszt√°si cikk V√°s√°rl√≥ r√©sz√©re t√∂rt√©nŇĎ √°tad√°sakor indul, vagy ha az √ľzembe helyez√©st az Elad√≥, vagy annak megb√≠zottja v√©gzi, az √ľzembe helyez√©s napj√°val kezdŇĎdik.

Ha a V√°s√°rl√≥ a fogyaszt√°si cikket az √°tad√°st√≥l sz√°m√≠tott hat h√≥napon t√ļl helyezteti √ľzembe, akkor a j√≥t√°ll√°si hat√°ridŇĎ kezdŇĎ idŇĎpontja a fogyaszt√°si cikk √°tad√°s√°nak napja.

Jótállási igény kezelésével kapcsolatos szabályok

A kijav√≠t√°s kezel√©sekor az Elad√≥nak t√∂rekedni kell arra, hogy a kijav√≠t√°st 15 napon bel√ľl elv√©gezze. A kijav√≠t√°sra nyitva √°ll√≥ hat√°ridŇĎ a fogyaszt√°si cikk √°tv√©telekor indul.

Ha a kijav√≠t√°s vagy a kicser√©l√©s idŇĎtartama a tizen√∂t napot meghaladja, akkor az Elad√≥ a V√°s√°rl√≥t t√°j√©koztatni k√∂teles a kijav√≠t√°s vagy a csere v√°rhat√≥ idŇĎtartam√°r√≥l.

Ha a j√≥t√°ll√°si idŇĎtartam alatt a fogyaszt√°si cikk elsŇĎ alkalommal t√∂rt√©nŇĎ jav√≠t√°sa sor√°n az Elad√≥ r√©sz√©rŇĎl meg√°llap√≠t√°st nyer, hogy a fogyaszt√°si cikk nem jav√≠that√≥, a v√°s√°rl√≥ elt√©rŇĎ rendelkez√©se hi√°ny√°ban az Elad√≥ k√∂teles a fogyaszt√°si cikket nyolc napon bel√ľl kicser√©lni. Ha a fogyaszt√°si cikk cser√©j√©re nincs lehetŇĎs√©g, az Elad√≥ k√∂teles a fogyaszt√≥ √°ltal bemutatott, a fogyaszt√°si cikk ellen√©rt√©k√©nek megfizet√©s√©t igazol√≥ bizonylaton – az √°ltal√°nos forgalmi ad√≥r√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny alapj√°n kibocs√°tott sz√°ml√°n vagy nyugt√°n – felt√ľntetett v√©tel√°rat nyolc napon bel√ľl a v√°s√°rl√≥ r√©sz√©re visszat√©r√≠teni.

V√°s√°rl√≥ az √ĀSZF elfogad√°s√°val hozz√°j√°rul, hogy sz√°m√°ra a t√°j√©koztat√°st elektronikus √ļton vagy a V√°s√°rl√≥ √°ltali √°tv√©tel igazol√°s√°ra alkalmas m√°s m√≥don is megval√≥sulhasson.

Amennyiben az Elad√≥ nem tudja a fogyaszt√°si cikket 30 napon bel√ľl kijav√≠tani:

‚ÄĘ ha a V√°s√°rl√≥ ehhez hozz√°j√°rult, sz√°m√°ra a kijav√≠t√°s teljes√≠thetŇĎ k√©sŇĎbbi hat√°ridŇĎben, vagy
‚ÄĘ amennyiben a V√°s√°rl√≥ nem j√°rul hozz√° a kijav√≠t√°s k√©sŇĎbbi teljes√≠t√©s√©hez, vagy ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott, sz√°m√°ra a fogyaszt√°si cikket a harmincnapos hat√°ridŇĎ eredm√©nytelen eltelt√©t k√∂vetŇĎ nyolc napon bel√ľl ki kell cser√©lni, vagy
‚ÄĘ amennyiben a V√°s√°rl√≥ nem j√°rul hozz√° a kijav√≠t√°s k√©sŇĎbbi teljes√≠t√©s√©hez, vagy ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott, de a fogyaszt√°si cikk cser√©j√©re sincs lehetŇĎs√©g, a fogyaszt√°si cikk sz√°ml√°j√°n, vagy nyugt√°j√°n szereplŇĎ elad√°si √°rat kell sz√°m√°ra a harmincnapos hat√°ridŇĎ eredm√©nytelen eltelt√©t k√∂vetŇĎ nyolc napon bel√ľl visszat√©r√≠teni.

Amennyiben a fogyasztási cikk 4. alkalommal hibásodik meg a Vásárló jogosult:

‚ÄĘ az Elad√≥ fel√© kijav√≠t√°si ig√©nyel fordulni, vagy
‚ÄĘ a kijav√≠t√°si ig√©ny helyett a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyvrŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi V. t√∂rv√©ny 6:159. ¬ß (2) bekezd√©s b) pontja alapj√°n a v√©tel√°r ar√°nyos lesz√°ll√≠t√°s√°t k√©rni az Elad√≥t√≥l, vagy
‚ÄĘ a kijav√≠t√°si ig√©ny helyett a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyvrŇĎl sz√≥l√≥ 2013. √©vi V. t√∂rv√©ny 6:159. ¬ß (2) bekezd√©s b) pontja alapj√°n a fogyaszt√°si cikket az Elad√≥ k√∂lts√©g√©re kijav√≠tani vagy m√°ssal kijav√≠ttatani, vagy
‚ÄĘ amennyiben a V√°s√°rl√≥ ezen jogaival (kijav√≠t√°s, √°rlesz√°ll√≠t√°s √©s m√°ssal kijav√≠ttat√°s az Elad√≥ k√∂lts√©g√©re) nem √©l, vagy ezekkel kapcsolatban nem nyilatkozott, sz√°m√°ra 8. napon bel√ľl a fogyaszt√°si cikket ki kell cser√©lni, ha a fogyaszt√°si cikk cser√©j√©re nincs lehetŇĎs√©g, a fogyaszt√°si cikk sz√°ml√°j√°n, vagy nyugt√°j√°n szereplŇĎ elad√°si √°rat kell nyolc napon bel√ľl visszat√©r√≠teni sz√°m√°ra.

Ha a kijav√≠t√°s vagy a kicser√©l√©s idŇĎtartama a tizen√∂t napot meghaladja, akkor az Elad√≥ a V√°s√°rl√≥t t√°j√©koztatni k√∂teles a kijav√≠t√°s vagy a csere v√°rhat√≥ idŇĎtartam√°r√≥l.

Mi a viszonya a jótállásnak más szavatossági jogokkal?

A j√≥t√°ll√°s a szavatoss√°gi jogok (term√©k √©s kell√©kszavatoss√°g) mellett √©rv√©nyes√ľl, alapvetŇĎ k√ľl√∂nbs√©g az √°ltal√°nos szavatoss√°gi jogok √©s a j√≥t√°ll√°s k√∂z√∂tt, hogy a j√≥t√°ll√°s eset√©n a fogyaszt√≥nak kedvezŇĎbb a bizony√≠t√°si teher.

A 151/2003 Korm. Rendelet szerinti k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°s al√° esŇĎ r√∂gz√≠tett bek√∂t√©sŇĪ, illetve a 10 kg-n√°l s√ļlyosabb, vagy t√∂megk√∂zleked√©si eszk√∂z√∂n k√©zi csomagk√©nt nem sz√°ll√≠that√≥ fogyaszt√°si cikket – a j√°rmŇĪvek kiv√©tel√©vel – az √ľzemeltet√©s hely√©n kell megjav√≠tani. Ha a kijav√≠t√°s az √ľzemeltet√©s hely√©n nem v√©gezhetŇĎ el, a le- √©s felszerel√©srŇĎl, valamint az el- √©s visszasz√°ll√≠t√°sr√≥l a v√°llalkoz√°s, vagy – a jav√≠t√≥szolg√°latn√°l k√∂zvetlen√ľl √©rv√©nyes√≠tett kijav√≠t√°s ir√°nti ig√©ny eset√©n – a jav√≠t√≥szolg√°lat gondoskodik.

Az elad√≥ v√°llal√°sa a k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama alatt nem tartalmazhat a fogyaszt√≥ra n√©zve olyan felt√©teleket, amelyek h√°tr√°nyosabbak azokn√°l a jogokn√°l, amelyeket a k√∂telezŇĎ j√≥t√°ll√°s szab√°lyai biztos√≠tanak. Ezt k√∂vetŇĎen azonban az √∂nk√©ntes j√≥t√°ll√°s felt√©telei szabadon √°llap√≠that√≥ak meg, azonban a j√≥t√°ll√°s ebben az esetben sem √©rintheti a fogyaszt√≥ jogszab√°lyb√≥l eredŇĎ -√≠gy k√∂zt√ľk a kell√©kszavatoss√°gon alapul√≥ jogainak fenn√°ll√°s√°t.

H√°rom munkanapon bel√ľli csereig√©ny

Web√°ruh√°zon kereszt√ľli √©rt√©kes√≠t√©s eset√©n is √©rv√©nyes√ľl a h√°rom munkanapon bel√ľli csereig√©ny int√©zm√©nye. H√°rom munkanapon bel√ľli csereig√©nyt a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet al√° tartoz√≥ √ļj tart√≥s fogyaszt√°si cikkek eset√©ben lehet √©rv√©nyes√≠teni, amennyiben a hiba a rendeltet√©sszerŇĪ haszn√°latot akad√°lyozza. A csereig√©nyt az √ľzemebe helyez√©stŇĎl/v√°s√°rl√°st√≥l sz√°m√≠tott 3 munkanapon bel√ľl lehet √©rv√©nyes√≠teni.

Mikor mentes√ľl az Elad√≥ a j√≥t√°ll√°si k√∂telezetts√©ge al√≥l?

Az Elad√≥ a j√≥t√°ll√°si k√∂telezetts√©ge al√≥l csak abban az esetben mentes√ľl, ha bizony√≠tja, hogy a hiba oka a teljes√≠t√©s ut√°n keletkezett.

Felh√≠vjuk a figyelm√©t, hogy ugyanazon hiba miatt kell√©kszavatoss√°gi √©s j√≥t√°ll√°si ig√©nyt, illetve term√©kszavatoss√°gi √©s j√≥t√°ll√°si ig√©nyt egyszerre, egym√°ssal p√°rhuzamosan nem √©rv√©nyes√≠thet, egy√©bk√©nt viszont √Ėnt a j√≥t√°ll√°sb√≥l fakad√≥ jogok a szavatoss√°gi jogosults√°gokt√≥l f√ľggetlen√ľl megilletik.